Första Resurfacing operationen i Skåne län utförd på hund

  • I Notis
  • 6 juli, 2018
  • 2163 Visningar
Första Resurfacing operationen i Skåne län utförd på hund

På Evidensia Djursjukhuset i Malmö har för några veckor sedan den första s.k Resurfacing operationen i Skåne län utförts på hund. Tekniken används för att behandla stora broskdefekter i leder där brosk saknas eller är sjukt. För att ersätta det defekta brosket användes en syntetisk Allograft, SynACART.

På en video på djursjukhusets facebooksida i kommentarerna ses ”Batman” 3 veckor efter sin operation och han har nu varit på ett återbesök 7 veckor efter sin operation och mår mycket bra. Hältan är borta och han har inte längre ont.

Batman hade en tillväxtsjukdom som kallas Osteochondros i sin bogled, med en stor ledbroskdefekt. Därför användes SynACART som implantat för att ersätta brosket på denna yta. Man skriver bland annat på Facebooksidan att det finns fler tekniker att ersätta skadat ledbrosk som man använder.

”OATS och CUE är möjligheter för oss idag. OATS är inte syntetiskt utan en broskersättning som tas från annan led på samma djur och förflyttas till skadat ställe. CUE används uteslutande till armbågsleder. Med dessa tekniker i vår arsenal kan vi behandla broskskador i flera olika leder. Vi kan behandla tidigare opererade hundar som utvecklat mer problem i sina kroniskt sjuka leder och överhuvudtaget ha behandlingsalternativ för leder där tidigare enbart medicinering och sjukgymnastik var ett alternativ.

För att utföra dessa operationer krävs ett erfaret team i form av Kirurgi, Bilddiagnostik och Sjukgymnastik. Allt detta hittar du hos oss på Evidensia Djursjukhuset Malmö.”