Sportmopsen ska bli vanligare Sverige

  • I Notis
  • 6 juli, 2018
  • 2147 Visningar
Sportmopsen ska bli vanligare Sverige

En ny mopsklubb med omkring 150 medlemmar arbetar bland annat för att den så kallade Sportmopsen ska bli vanligare i Sverige. Den här mopsen har bland annat fri andning, inte så platt nos och ser ut som mopsar gjorde förr i tiden. Dessa mopsar är också mycket agila och har bra andning. Flera sådana mopsar finns redan i Sverige, och några av medlemmarna i den nya klubben planerar att föda upp. Man hjälper även till med att förmedla kontakt med uppfödare i Tyskland och att ta hem valpar. Enligt tidningen Djurskyddet är dessa mopsar framavlade i Tyskland och gentestad för att bland annat hjärnsjukdomen PDE/NME inte ska förekomma. På mopsklubbens facebooksida står det att man vill verka för en sundare mops.

”Vi ställer krav på uppfödarna inom klubben. Den som köper valp av klubbens uppfödare ska kunna känna sig trygga med sitt köp för att föräldradjuren alltid är kontrollerade och avelsgodkända. Chansen är då större att få en friskare mops.”