Afrikansk svinpest har konstaterats i Kina

Afrikansk svinpest har konstaterats i Kina

En grisbesättning i Kina har drabbats av afrikansk svinpest, det rapporterar Land Lantbruk. De kinesiska myndigheterna har bekräftat sjukdomen. Det var i en besättning på 383 grisar i provinsen Liaoning i nordöstra Kina, 20 mil från gränsen till Nordkorea, som smittan hittats. 47 grisar har dött av sjukdomen.

Det är första gången som sjukdomen har konstaterats i Asien och man arbetar för fullt för att förhindra spridning av smittan. Man har avlivat 900 grisar i området, lantbrukarna har förbjudits att transportera och att utfodra grisar med obehandlat matavfall grisarna.

Transport av levande djur och grisköttsprodukter från det smittade området stoppas för att förebygga spridning. Grisuppfödning är en stor näringsgren i Kina och myndigheterna har inför ett inrapporteringssystem för att förebygga spridning och stoppa sjukdomen.