Kolmården väljer bort vargar

Kolmården väljer bort vargar

Kolmården väljer att inte längre ha vargar i djurparken. Beslutet grundar sig i att den nuvarande anläggningen inte är anpassad för att ta emot och introducera nya vargar. Anläggningen är heller inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag. De nuvarande vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. Därför har veterinären tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten.

– Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra och vi ser utmaningar i att uppfylla de högt ställda krav vi själva har på vår djurhållning om vi skulle ta emot nya vargar, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

De nuvarande vargarna har bott i anläggningen sedan de var valpar och även om djurvårdarna på senare år inte befunnit sig inne hos dem har man haft en god möjlighet att ta väl hand om vargarna.

– De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar idag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården

Kolmården meddelar att de ej utesluter att det med rätt förutsättningar kommer finnas vargar på djurparken även i framtiden.