Häst dog på Öland efter veterinärbrist

Häst dog på Öland efter veterinärbrist

I mellandagarna dog en häst i kolik på Öland. Det är sannolikt att hästen hade överlevt om den hade haft tillgång till veterinärvård. Det rapporterar P4 Kalmar. Hästägaren Annie Olsson som var med när hästen dog säger till radiostationen att veterinärbristen på Öland börjar bli ohållbar.

– Det finns ingen lösning. Det är skräckinjagande att det inte bara händer en eller två gånger. Det händer hela tiden och det händer alla stora djur. Det är brist på veterinärer i hela landet, men speciellt på Öland, säger hon.

På Öland finns, enligt P4 Kalmar, en veterinärstation som drivs av djurägarna på ön. Men när den jourhavande veterinären inte är tillgänglig på grund av exemplevis andra uppdrag, så kan det sluta illa. Jordbruksverket har än så länge valt att inte etablera en distriktsveterinärsstation på ön, men kommer utreda frågan.

– Det är ett faktum att det krävs en långsiktig lösning på Öland när det kommer till tillgången av veterinärer, säger Anna Wretling Clarin från Jordbruksverket till P4 Kalmar och tillägger:

– Här måste vi myndigheter jobba tillsammans med branschen för att hitta en lösning. Vi har absolut en pågående dialog på Jordbruksverket om Öland och det är ett jätteviktigt arbete för oss.