Dubblering av vardagsskador hos hundar

Dubblering av vardagsskador hos hundar

Dubbelt så många hundar drabbas idag av vardagsskador jämfört med för tio år sedan, enligt en undersökning som Agria Djurförsäkring har gjort tillsammans med Sveriges Veterinärförbund. Det handlar vanliga skador som klobrott, förfrysning, förgiftning och problem relaterat till övervikt.  Men många av det de här skadorna hade inte behövt inträffa.  

Den gemensamma nämnaren är att hanteringen i vardagen spelar en stor roll för hundens hälsa och välmående. Med rätt kunskap och rutiner kan många hundar få en bättre vardag.

– De flesta hundägare är väldigt måna och vill ha friska, glada hundar. Trots det ser vi att alltfler hundar drabbas av skador som många gånger hade gått att undvika, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

En färsk undersökning som genomfördes av 500 veterinärer i samarbete med Sveriges Veterinärförbund visar att var sjunde veterinär möter hundar som har drabbats av sjukdomar eller skador på grund av hundägarnas bristande kunskap varje månad.

– Det handlar om enkla saker som att varje hundägare bör göra regelbundet som att klippa klorna, borsta tänderna men också att ge hundarna lagom mycket mat och motion, säger Agnes Fabricius som menar att hundägare kan ta ansvar och undvika farliga situationer genom ökad kunskap och ändrade rutiner i vardagen.

Exempel på vardagsskador som enkelt går att förebygga:

  • Klobrott
  • Övervikt
  • Förgiftning
  • Enklare sårskador
  • Tandproblem

Tre steg mot friskare hundar:

  • Var noggrann med den vardagliga skötseln – den påverkar hundens hälsa och välmående
  • Håll din hund i trim – lagom med motion och rätt foder i anpassad mängd
  • Sök regelbundet kunskap om hur du sköter hunden rätt