Kollektivavtalets dag – den 17 mars

Kollektivavtalets dag – den 17 mars

På söndag den 17 mars är det inte bara dags att fira Saint Patricks day och islandshästens dag. Förhandlings- och samverkansrådet PTK bjuder även in till att fira kollektivavtalets dag.

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. I kollektivavtalet finns också försäkringar för till exempel sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, tjänstepension, föräldraledighet och dödsfall.

– Visst är det kul att jobba, och nog blir det snäppet roligare av att man får lön varje månad, semester och till och med betalt om man blir sjuk och när man går i pension. Kollektivavtalet är verkligen värt att fira, säger Emilia Emtell, kommunikationschef på PTK.

Reglerna kring den svenska arbetsmarknaden utgår från arbetsrättslig lagstiftning. Men lagarna kompletteras med fler och bättre villkor tack vare kollektivavtal. Firandet den 17 mars är, enligt PTK, ett sätt att uppmärksamma att spelreglerna på svensk arbetsmarknad är tydliga och välfungerande.

PTK:s webbplats Knegdeg.se är skapad för att man snabbt och enkelt ska kunna ta reda på vad kollektivavtal är värt för varje enskild individ.