Händelserik stämma för Djurens rätt

Händelserik stämma för Djurens rätt

Under Djurens Rätts, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, pågående riksstämma i Örebro har Camilla Bergvall valts till ny förbundsordförande. Camilla Bergvall är 29 år, har varit engagerad inom Djurens Rätt i många år och har tidigare varit lokal ordförande, suttit i förbundsstyrelsen och på nationell nivå arbetat med att driva arbetet för en avveckling av pälsdjursuppfödning. Hon har även tagit fram aktivisthandboken Förändra! och arbetat med jämlikhetsfrågor inom Djurens Rätt.

– För mig sticker Djurens Rätt ut bland ideella organisationer genom sin tydliga bas i gräsrötterna, i lokalorganisationerna och hur högt det ideella engagemanget värderas, säger Camilla Bergvall i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Djurrättsrörelsen är globalt en av de snabbast växande rättviserörelserna och det är fantastiskt att se vilken förändring vi åstadkommer tillsammans. Jag ser fram emot att ge hundra procent för djuren i mitt nya uppdrag tillsammans med förbundsstyrelsen, personal och alla aktiva ute i landet.

Under riksstämman delades även utmärkelsen Årets Eldfluga ut. Eldflugan ges till en ung aktivist och djurvän inom organisationen och i år var det 25-åriga Annie Karlsson, ideellt engagerad i Djurens Rätt Karlskrona, som tilldelades priset. Tillsammans med lokalavdelningen i Karlskrona har hon gjort Djurens Rätts frågor synliga genom den lokala aktivismen. De har haft informationsbord på stan, kampanjat för kycklingarna med Djurens Rätts kampanj 99 miljoner samt engagerat sig för veganism och klimatfrågor.

– Den här utmärkelsen gör mig så oerhört glad och tacksam. Eldflugan kommer att fungera som en drivkraft för mig och mina andra glödande djurrättsvänner i organisationen till att fortsätta utöva lokalt påverkansarbete, säger Annie Karlsson.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta och uppmuntra den förändring som de unga driver på i samhället. Vår rörelse bygger på ett starkt gräsrotsengagemang och där behöver vi unga förebilder som visar att det går att göra skillnad, säger Djurens Rätts nytillträdda förbundsordförande Camilla Bergvall.

I ett uttalande antaget på Djurens Rätts riksstämma i Örebro uppmanade också organisationen regeringen att ta fram en nationell handlingsplan för utfasning av djurförsök liksom handlingsplaner för en minskning av djurförsök inom olika forskningsområden. Pengar måste styras över till utvecklingen av djurfria metoder och djurfri forskning måste prioriteras via riksdagens budget och på svenska universitet, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Annie Karlsson.

Djurens Rätt bildades 1882, då under namnet Nordiska samfundet till bekämpande af det vetenskapliga djurplågeriet, och är idag en växande rörelse. Under de senaste fem åren har medlemstillväxten varit 40 procent och idag har organisationen fler än 45 000 medlemmar.