Ny rapport avslöjar rutinmässigt djurplågeri i kända djurparker

Ny rapport avslöjar rutinmässigt djurplågeri i kända djurparker

Vilda djur misshandlas och tvingas leva under fruktansvärda förhållanden i många av världens mest kända djurparker. Det visar en studie gjord av World Animal Protection och Change for Animals Foundation.

Organisationerna har djupgranskat tolv djurparker och akvarier som är medlemmar i WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) som är den globala paraplyorganisationen för djurparker och akvarier som ska övervaka och stödja deras arbete för djurvälfärd. De har även gått igenom WAZA:s övriga 1 200 anläggningar. Det visar sig att 75 procent av dem erbjuder minst en möjlighet för närkontakt med vilda djur, ibland under extremt dåliga förhållanden. Det skriver World Animal Protection Sverige i ett pressmeddelande.

Rapporten uppger att ett dussintal djurparker visar upp vilda djur i förnedrande situationer, främst stora kattdjur, delfiner, elefanter och människoapor. Ett exempel är stora kattdjur i en gladiatorliknande föreställning i stora amfiteatrar, delfiner som används som surfbrädor, elefanter som spelar basket och påklädda schimpanser i blöjor som kör runt på scooters. Samtliga av dessa aktiviteter medför brutal träning för djuren.

– Att tvinga vilda djur uppträda i cirkusliknande shower är totalt oacceptabelt. För djuren innebär det ett livslångt lidande, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, i pressmeddelandet.

WAZA anger i sina riktlinjer att djur inte ska visas upp i föreställningar och att närkontakt med människor på ett sätt som innebär att djuren tvingas bete sig onaturligt inte ska tillåtas.

– Rapporten visar att WAZA inte ser till att reglerna efterlevs. I Sverige är det Svenska Djurparksföreningen som är medlem i WAZA. Även många av de svenska djurparkerna är medlemmar i WAZA. Djurparkerna i Sverige och Svenska djurskyddsföreningen måste sätta hård press på WAZA, säger Roger Pettersson.

World Animal Protection rekommenderar att se vilda djur i det vilda men framför allt att avstå från attraktioner som tillåter:

  • Att besökarna får rida, röra vid eller bada vilda djur
  • Att ta selfies med dem eller använda som fotorekvisita
  • Vilda djur i shower
  • Vilda djur med kläder eller på andra sätt beter sig mer människolikt än naturligt

 

De tolv anläggningarna som djupgranskats är:

Dolphin Island (Resort World Sentosa) – Singapore
Zoo D’Amneville   – Frankrike
Jungle Cat World – Kanada
African Lion Safari – Kanada
Cango Wildlife Ranch – Sydafrika
Sea World – Australien
Sea World – San Antonio, USA
Zoo Marine – Portugal
Puy du Fou – Frankrike
Avilon Zoo – Filippinerna
Mystic Monkeys & Feather Wildlife Park – Sydafrika
Ichicara Elephant Kingdom – Japan