Bayer säljer sin djurhälsovårdsenhet för 73 miljarder kronor

Bayer säljer sin djurhälsovårdsenhet för 73 miljarder kronor

I dag offentliggjordes att amerikanska Elanco Animal Health köper tyska Bayer AG:s djurhälsovårdsenhet till ett värde uppskattat till 7,6 miljarder dollar. Genom affären växer Elanco till ett av de största fristående veterinärmedicinska företagen i världen.

Elanco, som knoppades av från läkemedelsproducenten Eli Lilly & Co. förra året, kommer att finansiera förvärvet med dels 5,32 miljarder dollar kontant, dels 2,3 miljarder dollar i aktier i Elanco Animal Health.

Affären som förväntas vara klar i mitten av 2020 kommer, enligt Elancos vd, Jeffrey Simmons, att göra företaget till världens näst största djurhälsoföretag. Det framgår av en intervju med Bloomberg News. Enligt Simons kommer djurägare likväl som veterinärer och bönder att tjäna på att företaget växer, mer blir mångfacetterat och samtidigt mindre sårbart.

Affären kan ses som ett tecken i tiden då förvärven i sektorn har ökat i takt med stigande efterfrågan på veterinärtjänster inte minst i Europa.