Slakteri riskerar företagsbot efter larm från veterinär

Slakteri riskerar företagsbot efter larm från veterinär

Verksamheten på Ginstens slakteri i Hallnad stoppades tillfälligt i november 2016 efter att länsstyrelsen fått in sju rapporter om brister i djurhanteringen; bland annat brister i uppstallning, otillräcklig bedövning, fel i hantering av bedövningsutrustning och ofullständiga kompetensbevis hos personalen. Slakteriet krävs nu på 100 000 kronor i böter.

– Min bedömning är att det i grunden föreligger brott mot djurskyddslagen, men istället för att åtala enskilda personer anser jag att det är företagsledningen och hela företaget som ska stå till svars, säger kammaråklagare Ginger Johnsson som har valt att väcka talan vid Halmstads tingsrätt. Det uppger SVT Nyheter Halland.

Det var slakteriets veterinär som slog larm hösten 2016 till länsstyrelsen efter att man uppmärksammat att koldioxidbedövningen inte verkade ta på djuren – men att processen med upphängning och avblodning ändå hade inletts.

– Man såg att grisarna sparkade med benen när de hängdes upp, berättade länsveterinär Madeleine Beckman för SVT Nyheter Halland i en intervju år 2016.

Att ingen åtalas för djurplågeri beror, enligt Ginger Johansson, på det har varit svårt att bevisa i vilken utsträckning djuren verkligen har lidit.

– Veterinärerna som var på plats kan inte med 100 procent säkerhet säga det. Man får komma ihåg att djuren var till viss del bedövade, säger hon till SVT och gör bedömningen att bevisningen inte håller i en rättegång.

Samtidigt förs ytterligare en talan om företagsbot fram mot samma slakteri från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, REMA. Här handlar det om misstänkt miljöbrott.

Enligt SVT vill företagets vd, Roger Olsson, avvakta det rättsliga utfallet innan han lämnar en kommentar.