SVF fördömer illegal handel med hundar

SVF fördömer illegal handel med hundar

Sveriges Veterinärförbund har tagit del av Sveriges Televisions granskning om smuggelhundar och har även sedan tidigare fördömt denna typ av verksamhet som grym och djupt omoralisk.

Utöver att utsätta hundar för ett omfattande lidande vid uppfödning och transport till Sverige och andra länder, så innebär hundsmugglingen att smittsamma sjukdomar som både kan drabba andra hundar och människor riskerar att komma in i landet – sjukdomar som vi antingen är förskonade ifrån, däribland rabies, eller sådana som tack vare ett gott smittskyddsarbete är mycket sällsynta här. Sveriges Veterinärförbund ser positivt på att denna mycket aktuella och viktiga fråga uppmärksammas, och hoppas på att detta resulterar i en ökad medvetenhet hos blivande valpköpare. Vi beklagar djupt de fall där veterinärer i Sverige eller andra länder medverkar till denna hantering. Vi uppmanar alla som arbetar med djursjukvård att vara uppmärksamma på och rapportera fall av hundsmuggling – för både djurs och människors hälsa och välfärd!

Sveriges Veterinärförbund, Stockholm 2019-11-13

Vid frågor kontaktas kansli@svf.se 

Länk till de i texten omnämnda reportagen i Sveriges Television.