Evidensia satsar på ytterligare virussanering i händelse av coronasmitta

Evidensia satsar på ytterligare virussanering i händelse av coronasmitta

Med anledning av coronautbrottet har Evidensia köpt in flera desinfektionsmaskiner för att ytterligare säkra upp smittskyddet på sina djurkliniker och djursjukhus.

 

Enligt djursjukvårdsföretaget har de sedan fler år haft ett fullt utvecklat hygienarbete med väl inarbetade rutiner. I detta sägs bland annat ingå att regelbundet desinficera patientnära ytor och tagytor – exempelvis handtag, tangentbord, telefoner och annan maskinell utrustning.

I vanliga fall har man bedömt att dessa rutiner räcker för att trygga säkerheten för patienter, personal och djurägare.
– Med en såhär allmänfarlig smitta som covid-19 vill vi dock säkra skyddet ytterligare och väljer därför att investera i desinfektionsmaskiner som gör att vi kommer åt virus även på mycket svåråtkomliga ytor. På så sätt trappar vi upp säkerhetstänket och omsorgen om såväl våra medarbetare som de som uppsöker Evidensia för vård, säger IVC Evidensias Hygiene Director Anna-Maria Andersson i ett pressmeddelande.

Desinfektionsmaskinerna bygger på torrångning med väteperoxid fritt från miljö- och hälsofarliga ämnen. Enligt Evidensia är det en snabb och effektiv metod som bland annat dödar bakterier, virus och sporer på hårda och mjuka ytor inomhus. Ångningen kan antingen göras som första steg eller som slutdesinfektion, väljer man det förra kan städpersonalen avsluta städningen med vanligt rengöringsmedel utan starka kemikalier.

– Maskinerna täcker in en stor yta och luftvolym på kort tid vilket gör att vi, i händelse av att vi får in coronavirus i våra lokaler, inte behöver hålla stängt längre tid än nödvändigt för desinfektion. På så vis kan vi garantera att Evidensia är fortsatt tillgängliga för nödvändig vård av sjuka djur även i dessa tider, berättar Evidensia Sveriges vd Johan Wiklund.

De nya hjälpmedlen är nu utstationerade på de största svenska djursjukhusen inom kedjan. Där kan de enkelt användas på plats eller snabbt skickas ut vid behov av storskalig desinficering på Evidensias samtliga enheter.