Spansk studie kastar skugga över det svenska covid-19-läget

Spansk studie kastar skugga över det svenska covid-19-läget

En spansk studie av virusantikroppar tyder på att cirka fem procent av Spaniens befolkning har varit utsatta för covid-19.
– Att ett av de värst drabbade länderna har så låg andel smittade är inte bra för Sverige, sa veterinären och epidemiologen Tove Fall när hon gästade Aktuellt och presenterade studien.

I studien som inleddes i slutet av april och utfördes av Carlos III-institutet och den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån har drygt 60 000 människor testats för antikroppar. Enligt preliminära resultat har cirka 5 procent av den totala spanska befolkningen varit smittade.

Resultaten visade även att smittspridningen varierade mycket från region till region. I Madrid bedöms till exempel 11,3 procent av befolkningen ha utvecklat antikroppar.

Att Spanien som är ett av världens hårdast drabbade länder har en sådan låg andel smittade innebär att det sannolikt kommer att krävas stora dödstal för att uppnå en 60–70 procentig andel av befolkningen med antikroppar. Tove Fall befarar att resultatet kan tyda på att Sveriges strategi kan tvingas att omvärderas.
– Kanske att man måste jobba vidare med att försöka trycka ned smittan så mycket som möjligt tills vi hittar andra vägar, säger Tove Fall till Aktuellt.