Första kvinnliga veterinären vald till ordförande inom WSAVA

Första kvinnliga veterinären vald till ordförande inom WSAVA

Foto: privat

The World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har valt den thailändska veterinären dr Siraya Chunekamrai till ordförandeposten. Dr Chunekamrai är en pionjär inom den thailändska veterinärmedicinen och öppnade landets första klinik för hästkirurgi 1996. Hon har ett starkt intresse för att utveckla sin egen kompetens såväl som standarden på veterinärmedicinen stort och hon har bidragit till att hjälpa nationella medlemsföreningar inom WSAVA i länder där behovet av att öka standarden inom vården av sällskapsdjur fortfarande är stort. Dr Ellen van Nierop, en holländsk veterinär är före detta kassör i föreningen och som driver en praktik i Ecuador, har valts till vice ordförande.

WSAVA har också valt två nya ledamöter i styrelsen för en tvåårsperiod. Den ene är dr John de Jong, tidigare ordförande i American Veterinary Medical Association, kommer att tjäna som kassör efter att ha haft rollen tillfälligt i flera månader. Den andre är dr Jim Berry som tidigare har varit ordförande för WSAVA:s styrkommitté för kongressen och tidigare ordförande för Canadian Veterinary Medical Association.

Dr Chunekamrai tog examen från Kasetsart University Veterinary School, Bangkok och studerade inför sin doktorsexamen vid New York State College of Veterinary Medicine, Cornell University. Hon involverade sig i WSAVA 2008 som ordförande för den thailändska veterinärföreningen och tillträdde rollen som sekreterare i dess styrelse 2012. Hon har varit vice ordförande sedan 2018. Dr Shane Ryan, WSAVA:s avgående ordförande kommer att fortsätta i ytterligare två år inom rollen ”past president”.
– Jag är ödmjuk och tacksam över att ha valts till WSAVA:s första kvinnliga ordförande. Det är ett steg som både speglar veterinärkåren utveckling idag och som är mycket mer representativt för vårt yrke globalt, säger dr Siraya Chunekamrai och fortsätter:

– Att ta på sig den här rollen i en tid med en pandemi är utmanande, men även om störningarna som den åstadkommer är besvärliga kan den lyfta fram nya möjligheter. Det är inspirerande att se att våra medlemmar runt om i världen redan gör stora framsteg när det kommer till att delvis uträtta sina veterinära arbetsuppgifter online.

Under sitt ordförandeskap kommer dr Siraya Chunekamrai leda arbetet med att inkludera och locka fler volontärer att stödja WSAVA:s kommittéer och aktiviteter. Enligt henne har föreningen redan gjort stora framsteg när det gäller att omvandla sig från en ”offline- till en online-förening” och nyligen hölls årets församlingsmöte över video.

– I väntan på att kunna återgå till säkra fysiska möten så snart vi kan, är det spännande att se hur bra våra nya sätt att stötta våra medlemmar inom ledarskap och utbildning virtuellt fungerar – var de än befinner sig i praktiken. Jag ser verkligen fram emot mitt ordförandeskap och att stödja den snabba tillväxten och utvecklingen av vår fantastiska globala veterinärkår, avslutar hon.

WSAVA representerar fler än 200 000 veterinärer över hela världen genom sina 113 medlemsföreningar och arbetar för att förbättra standarden för klinisk vård för sällskapsdjur. Dess kärnverksamheter inkluderar utveckling av WSAVA:s globala riktlinjer inom viktiga områden för veterinärpraxis, inklusive smärtlindring, näringslära och vaccination, samt lobbyverksamhet kring viktiga frågor som påverkar sällskapsdjuromsorg över hela världen.