Veterinär

Veterinär

I SVA:s arbete som central- och referenslaboratorium för veterinärmedicinsk diagnostik utgör avdelningen för patologi och viltsjukdomar (POV) en viktig länk. Djur och djurorgan skickas till oss från hela landet för patologisk diagnostik. Vid avdelningen finns drygt 40 personer varav ca 20 veterinärer. Inom avdelningen finns både Diagnostiksektionen som utför uppdragsdiagnostik inom patologi för produktionsdjur och sport- och sällskapsdjur samt försöksdjur och Viltsektionen som arbetar med diagnostik, övervakning och projekt rörande viltsjukdomar. Patologiverksamheten är viktig för att kunna följa sjukdomsläget i Sverige med ett särskilt uppdrag att övervaka sjukdomsläget bland vilda djur i Sverige. Båda sektionerna har behov av att rekrytera veterinärpatologer för tillsvidaretjänster, men även tjänster som vikarie kan bli aktuellt. Tjänsterna är på heltid och tillträde önskas snarast.

Arbetsuppgifter

På diagnostiksektionen arbetar du med diagnostiska obduktioner, inklusive forensikuppdrag, samt histopatologi av prover från obduktionsfall och insända biopsier. Efter tolkning av resultaten görs skriftliga utlåtanden till djurägare och veterinärer. Samarbete med kliniskt verksamma veterinärer och besiktningsveterinärer är också en viktig del av arbetet. Patologiarbetet bidrar också till SVA:s uppdrag att följa och analysera utvecklingen av sjukdomstillstånd hos domesticerade djur. Vidare är SVA godkänd som utbildningsplats för kandidater som ämnar ta europeisk specialistexamen (Diplomate ECVP).

 viltsektionen arbetar du i första hand med att utföra patologi och sjukdomsövervakning för att följa och analysera utvecklingen av sjukdomstillstånd hos vilda djur. Patologiarbetet innebär obduktion och histopatologi. Sjukdomsövervakning bedrivs också som större eller mindre forskningsprojekt inom ämnet. I arbetet ingår rådgivning, viss undervisning, samt deltagande i expertgrupper och nätverk i varierande omfattning. En väsentlig del är kommunikation av resultat och fakta, både i tal och skrift, och som vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer. Kontakt och intervjuer med media förekommer regelbundet.

Som anställd på SVA kan vid behov arbete med andra uppgifter eller arbete på andra avdelningar också förekomma.

Kvalifikationer

Diagnostiksektionen söker dig som är utbildad veterinär med kunskap och erfarenhet av arbete inom området patologi. Stor vikt kommer också att fästas vid visat intresse för sjukdomsdiagnostik och engagemang för patologiverksamhet. Det är av betydelse för tjänsten att du kan jobba självständigt med tilldelade arbetsuppgifter men också att du är flexibel och har god samarbetsförmåga för att kunna fungera väl i vår arbetsgrupp.

Viltsektionen söker dig som är utbildad veterinär med ett starkt intresse för viltsjukdomar och patologi, men även viltbiologi och jakt. Stor vikt läggs vid samarbetsförmåga, flexibilitet i vardagen då arbetet ofta är händelsestyrt, att kunna hantera flera uppgifter parallellt, liksom lyhördhet, kommunikativ förmåga och personlig lämplighet för tjänsten. I arbetet ingår ibland arbetsresor till annan ort eller i fält, även utanför kontorstid. För tjänsten ställer vi höga krav på förmåga att uttala sig i tal och skrift på svenska då det är en mycket väsentlig del i att kunna utföra alla olika arbetsuppgifter.

För båda tjänsterna behöver du ha god kunskap i engelska för att kunna kommunicera yrkesmässigt både i tal och skrift och ha god datorvana. Arbetet som patolog och ämnesexpert kräver både ett gott praktiskt handlag och att kunna tillämpa teoretisk och akademisk kompetens. Du ska vilja utvecklas fortlöpande, hålla dig uppdaterad yrkesmässigt, och aktivt bidra till verksamhetens utveckling. Du ska ha tolerans för hög arbetsbelastning.

Meriterande

För diagnostiksektionens tjänst är vidareutbildning, forskning, eller erfarenhet av veterinär patologi, särskilt på domesticerade djur eller laboratoriedjur meriterande men inte avgörande.

För viltsektionens tjänst är utbildning, forskning, eller erfarenhet av viltpatologi, liksom jakt och viltförvaltning, viltbiologi, viltekologi eller motsvarande, liksom körkort för bil, meriterande men inte avgörande.

Snabbfakta om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Tillträde: Enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad: Heltid
Referensnummer: 2020/51
Plats: Uppsala

Fackliga företrädare:

Carina Pettersson, ST 018 – 67 40 00
Magnus Thelander, SACO 018 – 67 40 00
Theres Andersson, Seko 018 – 67 40 00

Kontaktpersoner

Dolores Gavier-Widén dolores.gavier-widen@sva.se 

Erik Ågren, Biträdande statsveterinär, chef för viltsektionen erik.agren@sva.se 070-216 05 57 

Susanne Östling, HR-specialist SVA susanne.ostling@sva.se 018-67 40 00

Övrigt

SVA är en myndighet vilket innebär att alla meddelanden som skickas till oss blir allmänna handlingar. Har du skyddad identitet ska du inte söka jobbet här på webben, kontakta oss istället.

Tester och arbetsprov kan förekomma i samband med rekryteringsprocessen.

All tillsvidareanställd personal är krigsplacerad inom SVA.  Inför rekryteringsarbetet har SVA tagit en medveten aktiv ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Friska djur – trygga människor

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag under Näringsdepartementet. SVA:s uppdrag är att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och kunskapskommunikation. Vi är cirka 350 anställda och finns på Ultunaområdet, Uppsala.