89 minkfarmer i Danmark smittade av covid-19

89 minkfarmer i Danmark smittade av covid-19

Foto: Rokas / Adobe Stock

Antalet coronasmittade minfarmer fortsätter att öka i Danmark. Det danska veterinärförbundet stöder regeringens avlivningsstrategi. Det skriver tidningen Effektivt Landbrug på sin webbplats.

Antalet coronasmittade minkfarmer i Danmark uppskattades till 89 stycken under onsdagen den 14 oktober 2020. Det meddelade den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket. Det är en ökning med nio farmer jämfört med tisdagen, dagen innan. Utöver det misstänks ytterligare 47 minkfarmer vara smittade.

Under de senaste dagarna har det danska livsmedelsverkets avlivningsstrategi, som för närvarande används i ett försök att begränsa infektionen, lett till massiv kritik från industrin och politiker.

Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) och det danska livsmedelsverket får dock stöd från det danska veterinärförbundet (DDD).

I ett pressmeddelande säger förbundets ordförande Hanne Knude Palshof att situationen är olycklig. Men hon tillägger till Effektivt Landbrugs reporter:
– Det borde inte vara något tvivel om att DDD tror att människors hälsa i slutändan kommer före djur, och även om vi har fått mer kunskap om SARS-CoV-2 under de senaste sex månaderna, är det fortfarande mycket som vi inte vet. Därför stöder DDD också den aktuella avlivningsstrategin.

Hanne Knude Palshof är särskilt bekymrad över rapporten från det danska veterinärkonsortiet, som består av experter från Statens Serum Institut och Köpenhamns universitet. Rapporten tyder på att viruset muterar sig på minkodlingarna. Det har visat sig att den minkrelaterade virusvarianten leder till mänskliga infektionskedjor i samhället.
– Detta är ny och skrämmande kunskap som förklarar varför livsmedelsverket och hälsovårdsmyndigheterna upprätthåller avlivning som en strategi, detta eftersom studien också bedömer att fortsatta mutationer i covid-19 från mink och spridning mellan människor utanför minkindustrin kan utgöra en potentiell fara för folkhälsan och de förväntade effekterna av ett framtida vaccin. Det kan därför få oförutsebara konsekvenser om inte infektionen hämmas nu, säger Hanne Knude Palshof.