Krav på obligatorisk id-märkning och registrering för katter

Krav på obligatorisk id-märkning och registrering för katter

Bild: Adobe Evgeniy Kalinovskiy

Kampen för katternas rätt till id-märkning och registrering fortsätter. I september överlämnades fler än 40 000 underskrifter till regeringen från personer som kräver att katter får samma rättsliga skydd som hundar.

Regeringen kommer att lägga fram sin proposition om obligatorisk id-märkning och registrering av katter innan jul. Det berättade Per Callenberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan under Djurskyddet Sveriges överlämning av 40 309 namnunderskrifter för katters rätt som samlats in genom kampanjen Stoppa Kattastrofen.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt som bistod jaktgoldenretrievern Party i överlämnandet underströk hur viktigt det är att det blir ett slut på den orättvisa och orimliga skillnaden i lagstiftning mellan hundar och katter.

– En obligatorisk märkning av katter skulle hjälpa fler bortsprungna att hitta hem och oseriösa kattägare kan identifieras eller fråntas sin katt. Alla katter förtjänar ett hem och en id-märkning. Det känns bra att höra att ni i regeringen snart ska lämna ert förslag, vi är många som väntar på det, sa Åsa Hagelstedt.

Läs hela artikeln här