Coronahundar utbildas i Uppsala

  • I Artikel
  • 16 november, 2021
  • 165 Visningar
Coronahundar utbildas i Uppsala

I våras började de första coronahundarna i Sverige sin utbildning. Minskad smittspridning har lett till svårigheter att få tag på doftprover, men nu satsar projektledaren och veterinären Tove Fall på att få in fler prover från personer med positivt testsvar.

Studien som startade i mars i år är ett samarbete mellan Uppsala universitet, SLU, Region Uppsala och hundträningsföretagen Stockhund och Hundhjälpen i Uppland. Åtta utvalda hundar har fått träna på att skilja ut covidpositiva prov från negativa prov eller prov med vanliga förkylningssymtom. Tanken var att slutprovet skulle ske i juni, men bristen på doftprover från bekräftat positiva satte stopp.

För att råda bot på detta kommer nu en viss del av de personer som får ett positivt provsvar erbjudas att delta i studien och få hem ett kit för doftprovtagning.

– Om vi får ett par-tre prover om dagen kan vi nog komma i gång med träningen igen snart. Om det blir för få behöver vi nog dra ner på antalet hundar, säger Tove Fall till Upsala Nya Tidning.

Även om det redan nu finns studier på coronahundar kan den svenska studien bli unik eftersom en stor del av befolkningen är vaccinerad.

– Det ska bli intressant att se om hundarna känner skillnad på de som är vaccinerade och kanske får milda symtom och de som inte är vaccinerade.

Tidigare studier har visat att hundar är effektiva på att upptäcka smitta. I en brittisk studie hittade hundarna 94 av 100 positiva fall vilket är mer effektivt än de snabbtester som finns på marknaden.  Dessutom var hundarna oerhört mycket snabbare och markerade på en sekund till skillnad från snabbtesterna som tar 15–30 minuter.