Sverige officiellt fritt från BVD

Sverige officiellt fritt från BVD

Bild: Pressbild

Sverige har nu fått officiell status av EU som fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD). Det är en stor framgång för svenska lantbrukare som i många år arbetat hårt för att få bukt med sjukdomen.

Jordbruksverket har stött bekämpningsprogrammet ekonomiskt, infört föreskrifter med obligatoriska åtgärder för att få med alla nötkreatur och drivit på i frågan inom EU. SLU har bidragit med forskning om hur sjukdomen kan bekämpas och SVA har bidragit med epidemiologisk kunskap och analyser av prover.

– Det här är en seger för nötkreatursbönder och deras djurhälsoorganisationer som drivit ett framgångsrikt frivilligt bekämpningsprogram sedan 1993 tillsammans med myndigheter och näring. Det är bara att säga stort grattis, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverkets djurhälsoenhet.

Enligt EU:s lagstiftning ställs särskilda hälsokrav på nötkreatur som flyttas till medlemsstater som är fria från sjukdomen, vilket innebär att det nu är förbjudet att föra in annat än BVD-fria nötkreatur till Sverige. Kraven gäller både vid förflyttningar från medlemsländer och från länder utanför EU.

För att säkerställa att Sverige förblir fritt från sjukdomen kommer kontrollprogrammet ersättas med en årlig övervakning som följer kraven i EU:s lagstiftning. Den kommer att inkludera analys av tankmjölk och blodprover från djur som går till slakt. Finns det misstankar ska dessa anmälas till Jordbruksverket för vidare utredning och åtgärder.

Läs hela artikeln här!