Veterinärer för Ukraina

Veterinärer för Ukraina

Krisen i Ukraina slår just nu hårt mot befolkningen. Sveriges Veterinärförbund har därför samlat information och länkar till organisationer som arbetar för att hjälpa och stötta. Som veterinär finns det flera olika sätt att bidra och det värmer att se att så många veterinära initiativ har lanserats för att hjälpa ukrainska veterinärer, deras familjer och djur.

FVE (Federations of Veterinarians of Europe) har tillsammans med flera andra veterinärorganistaioner, bland annat WVA och Fecava, skapat en gemensam webbplats – Vets For Ukraine. Här finns information om hur man som veterinär kan hjälpa kollegor, deras familjer och husdjur.

Veterinärer utan gränser (VSF-Sverige)

Svenska VSF har tagit initiativ och kontaktat VSF international samt VSF i olika europeiska länder för att diskutera för hur vi gemensamt kan bidra med medel och veterinär kapacitet.

Djurskyddsorganisationer

Hos Euro Group for Animals. finns samlad information om och länkar till djurskyddsorganisationer som verkar i eller är kopplade till Ukraina.

Hjälporganisationer på plats i Ukraina:

Läkarförbundets hemsida finns information om en en grupp läkare i Stockholm som anordnar en insamling av förnödenheter och förbrukningsmateriel till den drabbade civilbefolkningen i Ukraina. Nätverket har ett kontaktnät från Lviv till Luhansk och får dagliga uppdateringar om växande behov och resursbrist.

Införsel av djur från Ukraina

Läs mer hos Jordbruksverket och SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Information på engelska på Jordbruksverkets hemsida:
Movement of dogs, cats and ferrets to Sweden – pets from Ukraine

Saco

SVF är en del av Saco – läs mer om hur Saco stöttar Ukraina.