Klinisk guide till insulin
Hur blandar man Vetsulin? Vilken insulintyp lämpar sig bäst vid hyperkalemi? Och hur lär man ut injektionsteknik till en osäker djurägare? Det är några av de frågor som tas upp i en amerikansk vidareutbildningsartikel för djursjukskötare – men som även kan vara till nytta för veterinärer med handledaransvar eller som jobbar i team där insulinbehandling är en del av vardagen.
Publicerad 2025-05-26

Artikeln är publicerad i Today’s Veterinary Nurse och sammanfattar aktuella kunskaper om insulins funktion, dosering, administrering, alternativa behandlingar och klientutbildning.
Författaren, Erin Spencer, djursjukskötare med specialistkompetens inom akut- och intensivvård samt en magistereamen i pedagogik, har lång erfarenhet inom akut- och intensivvård och är verksam som utbildningschef på akutsjukvårdskedjan Veterinary Emergency Group (VEG).
“Insulin är ett av de mest använda läkemedlen i veterinärmedicin – men också ett av de mest missförstådda,” konstaterar hon.
Fem saker artikeln påminner om:
- Insulin kan användas mer än för diabetes. Artikeln beskriver hur insulin ges vid t.ex. hyperkalemi vid urinstopp och vid DKA, ofta som CRI med noggrann övervakning.
- Insulin ska blandas olika beroende på sort. Exempelvis ska Vetsulin skakas (inte rullas), medan glargine inte behöver blandas alls.
- Insulin kräver rätt sprutor – och rätt konvertering. Artikeln förklarar skillnaden mellan U-100 och U-40 och varför rätt kalibrering är avgörande för patientsäkerheten.
- Alternativ finns för vissa kattpatienter. De nya läkemedlen bexagliflozin och velagliflozin kan användas i vissa fall, men bara om insulin aldrig har givits.
- Klientutbildning gör skillnad. Artikeln innehåller checklistor och samtalspunkter för att underlätta undervisning av djurägare i både teknik och krisberedskap, t.ex. vid misstänkt hypoglykemi.
Även om artikeln är skriven för en amerikansk kontext är mycket tillämpbart i svenska kliniker – särskilt för djursjukskötare som hanterar insulin dagligen och för veterinärer som vill bygga säkra rutiner och delegering. Artikeln kan också fungera som inspiration till interna utbildningar.
Källa:
Spencer EA. What Veterinary Nurses Need to Know About Insulin. Today’s Veterinary Nurse. Summer 2025:52–58. Hela artikeln finns att läsa här.