Artikeln är publicerad i Today’s Veterinary Nurse och sammanfattar aktuella kunskaper om insulins funktion, dosering, administrering, alternativa behandlingar och klientutbildning.

Författaren, Erin Spencer, djursjukskötare med specialistkompetens inom akut- och intensivvård samt en magistereamen i pedagogik, har lång erfarenhet inom akut- och intensivvård och är verksam som utbildningschef på akutsjukvårdskedjan Veterinary Emergency Group (VEG).

“Insulin är ett av de mest använda läkemedlen i veterinärmedicin – men också ett av de mest missförstådda,” konstaterar hon.

Fem saker artikeln påminner om:

  • Insulin kan användas mer än för diabetes. Artikeln beskriver hur insulin ges vid t.ex. hyperkalemi vid urinstopp och vid DKA, ofta som CRI med noggrann övervakning.
  • Insulin ska blandas olika beroende på sort. Exempelvis ska Vetsulin skakas (inte rullas), medan glargine inte behöver blandas alls.
  • Insulin kräver rätt sprutor – och rätt konvertering. Artikeln förklarar skillnaden mellan U-100 och U-40 och varför rätt kalibrering är avgörande för patientsäkerheten.
  • Alternativ finns för vissa kattpatienter. De nya läkemedlen bexagliflozin och velagliflozin kan användas i vissa fall, men bara om insulin aldrig har givits.
  • Klientutbildning gör skillnad. Artikeln innehåller checklistor och samtalspunkter för att underlätta undervisning av djurägare i både teknik och krisberedskap, t.ex. vid misstänkt hypoglykemi.

Även om artikeln är skriven för en amerikansk kontext är mycket tillämpbart i svenska kliniker – särskilt för djursjukskötare som hanterar insulin dagligen och för veterinärer som vill bygga säkra rutiner och delegering. Artikeln kan också fungera som inspiration till interna utbildningar.

Källa:
Spencer EA. What Veterinary Nurses Need to Know About Insulin. Today’s Veterinary Nurse. Summer 2025:52–58. Hela artikeln finns att läsa här.