Årets Stoppa kvarkan är här

Årets Stoppa kvarkan är här

Pressbild

”Stoppa kvarkan” är en årlig kampanj med målet att minska antalet utbrott av kvarka hos hästar. Utbrott kan medföra att anläggningar måste stänga i flera veckor eller att hästtävlingar måste ställas in.

Årets kampanj Stoppa kvarkan har fokus på fyra enkla åtgärder som sammanfattas med ”Gör det som är BÄST för din häst.” De fyra åtgärderna är; boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka; ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd; separera, isolera och signalera snabbt; tempa och ha koll på din häst.

– För varje år med kampanjen kommer vi närmare ett kvarkafritt Sverige. I år lyfter vi vaccinfrågan, för man behöver kombinera smittskydd och vaccination så att hästar slipper bli sjuka. Vaccination mot Streptococcus equi har visats ge högt skydd mot kvarka, vilket besparar hästarna mycket lidande, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.

Kampanjen pågår från måndag 6 maj till söndag 12 maj. HästSverige, SVA och SLU kommer att dela information och filmer i sina sociala medier och närmare tjugo organisationer inom hästnäringen sprider också budskap till sina följare.

– Som en del i vår målsättning att öka kunskapsnivån hos alla som vistas kring hästar, prioriterar vi kampanjen Stoppa kvarkan. Vi sprider kunskap om smitta och smittskydd vilket är viktigt för såväl häst- och stallägare, tränare, tävlingsryttare som ridskolor – allt för hästarnas välfärd, säger Lisa Chröisty på SLU som leder arbetet med kunskapssajten HästSverige.

I ett nytt projekt som finansieras av Jordbruksverket erbjuder Svenska Ridsportförbundet och SVA gratis provtagning för nyinkomna ridskolehästar, en riskgrupp för kvarka. Målsättningen är att analysera blodprover från minst 100 hästar under 2024. Blodproven tas av veterinär och analyseras sedan av SVA.

Om Stoppa Kvarkan

I sociala medier är kampanjens hashtag #StoppaKvarkan. Kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) startade ursprungligen i England av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary.

I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången, LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges Veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska Ridsportförbundet och Svensk Travsport.