Redan sommaren 2023 blev den första receptfria tabletten mot fästingar lanserad. AdTab, som tuggtabletten heter, är nu godkänd i EU av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Fästingar och fästingburna sjukdomar hos sällskapsdjur och människor är ett ständigt aktuellt ämne. I Sverige börjar den vanliga fästingen, Anaplasma, vakna till på vårkanten när temperaturen överstiger cirka 5°C. Det är den som sprider borrelia, TBE (fästingburen hjärninflammation) och andra smittämnen till människor och djur. Enligt fästingkartor från European Centre for Disease Prevention and Control finns den spridd i hela landet.

Fästingar och loppor exponeras för den aktiva substansen i den smaksatta tuggtabletten AdTab när de biter och suger blod från hund och katt. Tabletten finns inledningsvis i trepack och effekten från en tablett varar i en månad. Tabletterna finns i två viktintervaller till katt och fem till hund.

Produkten är godkänd för valpar och kattungar från åtta veckor, respektive 1,3 och 0,5 kilo.
Då tillräckliga data saknas för effekt mot fästingar hos de yngsta kattungarna rekommenderas inte AdTab som fästingbehandling till katter yngre än fem månader.

Enligt tillverkaren Elanco är biverkningar mycket sällsynta (färre än 1 av 10 000 behandlade djur) och gastrointestinala symtom är vanligast.