Avmaska inte rutinmässigt – ta träckprov

Avmaska inte rutinmässigt – ta träckprov

Bild: SVA

För att bromsa utvecklingen av resistens hos hästparasiter bör avmaskning endast utföras på hästar som annars kan sprida smitta. Med avmaskning baserad på resultat från träckprover behöver ofta bara hälften av hästarna avmaskas, ibland ännu färre.

SVA rekommenderar sedan flera år tillbaka att träckprov ska tas innan tänkt avmaskning och att endast hästar som sprider smitta avmaskas. Det är viktigt att analysen nu på våren inkluderar kontroll för både stor blodmask och bandmask. Trots att hästar går på samma beten är den individuella variationen stor vad gäller utsöndring av parasitägg. I regel är det få individer i en flock som utsöndrar många ägg vilket betyder att avsevärt mindre avmaskningsmedel används om endast dessa individer avmaskas. En restriktiv användning av avmaskningsmedel bromsar upp utvecklingen av resistens som redan blivit ett problem hos små blodmaskar och spolmask.

– April-maj är den viktigaste tidpunkten för träckprovtagning för parasitanalys. Då hinner man utföra eventuell avmaskning innan sommarbetet. Stor blodmask är den parasit som kan skada hästar mest och därför är det viktigt att analysera för den på våren. Även om det är ganska få individer som har stor blodmask var det ändå 31 procent av SVA:s övervakningsgårdar som hade minst en positiv häst 2021, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA.

Förekomsten av stor blodmask har ökat under de senaste 15–20 åren. I SVA:s material har 75 procent av de hästar som testar positivt på våren kommit nya till gården sedan våren innan.

– Det visar vikten av att vara noggrann med avmaskning av nya hästar vid ankomst. Vi rekommenderar även att man undersöker effekten av avmaskningen genom att följa upp med ett nytt prov två veckor senare, säger Eva Osterman Lind.

Läs mer här

Läs hela artikeln här