CITES-konventionen firar 50 år

CITES-konventionen firar 50 år

Foto: Svetlana Foote

Den 3 mars, på World Wildlife Day, firades 50 års hårt arbete för att skydda hotade arter. CITES-konventionen reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

Jubiléet markerar en viktig milstolpe i arbetet med att bevara vår planets biologiska mångfald. Sedan konventionen upprättades för 50 år sedan har CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) bidragit till att begränsa handeln med hotade växt- och djurarter, vilket har räddat många av dem från utrotning.

– Förstörelse av djurs och växters habitat, klimatförändringar, illegal handel, överfiske och många andra faktorer hotar många arter. Trots det finns det positiva tecken på att internationellt överenskomna åtgärder som vidtagits skyddar den biologiska mångfalden. Genom samarbete på nationell och internationell nivå, ansvarsfull konsumtion och hållbara val begränsas risken för utrotning. Jordbruksverkets arbete med CITES är en viktig del av den här processen och vi arbetar ständigt för att upprätthålla konventionens effektivitet, säger Erik Dalarud på Jordbruksverkets djuravdelning som ansvarar för frågorna.

Biologisk mångfald har länge varit en prioriterad fråga i Sverige och grunden lades för CITES-konventionen vid 1972 års miljökonferens i Stockholm. Konventionen antogs året därpå i Washington D.C. och har hittills ratificerats av 184 länder, där Sverige var ett av de första.

Allmänt om hotade djur och produkter av hotade djur – CITES

Bildtext: Elfenbetar är en av de handelsvaror som är förbjudna enligt CITES-konventionen.