Djurskyddskonferens 5 december

Djurskyddskonferens 5 december

Foto: Jordbruksverket/Helena Olofsson

Blir det några nya djurskyddsregler inom EU? Känner kräftor och bin smärta och bör de därför omfattas av djurskyddslagen? Hur stora ytor behöver fåglar och reptiler när vi håller dem som sällskapsdjur? Det är några frågor som kommer att tas upp.

I år kommer konferensen att handla både om kommande regler och om aktuell djurskyddsforskning. Programmet omfattar djurskydd för såväl lantbruksdjur, inklusive hästar, som sällskapsdjur och försöksdjur, och kommer i år även ta upp djurskydd för ryggradslösa djur. Under dagen kommer forskare och representanter från myndigheter, bransch och intresseorganisationer att tala.

– Just nu diskuteras det mycket kring vad som händer med EU:s nya djurskyddslagstiftning. När kommer den och vad ska den omfatta? Vi kommer att få höra vad kommissionen själva säger om läget och vad som händer nu, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket. Branschen, djurskyddsorganisationerna och vi forskare och myndigheter kommer också att diskutera vilka behov vi ser av nya djurskyddsregler inom EU.

Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd arrangerar varje år en djurskyddskonferens där vi tar upp och belyser aktuella djurskyddsfrågor.

– För att myndigheterna ska kunna basera sina regler på vad vi vet från den senaste forskningen så tar vi i vetenskapliga rådet varje år fram ett antal olika yttranden inom djurskyddsområdet. I år har detta bland annat omfattat att samla fakta om leddjurs förmåga att känna smärta, eftersom det avgör om de ska omfattas av lagen eller inte. Vi har även tittat på vilka krav på yta som bör finnas för fåglar och reptiler som hålls som sällskapsdjur. Detta kommer vi få höra om på konferensen, säger Lotta Berg, ordförande i SLU:s vetenskapliga råd för djurskydd.

Exempel på frågor som tas upp under konferensen:

  • Hur går arbetet med nya djurskyddsregler inom EU för lantbrukets djur?
  • Kan leddjur känna smärta och uppleva lidande?
  • Vilka utrymmen behöver våra sällskapsdjur?
  • Vad har hänt inom EU de senaste 10 åren för försöksdjuren och hur går utvecklingen kring att ersätta och förfina djurförsök?

Djurskyddskonferensen 2023 är digital och sker via Zoom. Den pågår mellan 9.00 – 16.30. Anmäl dig här senast den 3 december.