Fodertransporter – låg risk för salmonellaspridning

Fodertransporter – låg risk för salmonellaspridning

Stock.adobe.com

SVA har publicerat en rapport om huruvida fodertransporter har spelat en roll i spridningen av salmonella mellan gårdar som mynnar ut i sex rekommendationer till foderbranschen.

Foderföretagen har rutiner både för vad som får transporteras i bilarna och vilka rengöringsinsatser som ska vidtas beroende på vad som transporterats i kulbilsekipagen. För att ta reda på hur väl det fungerar så besöktes majoriteten av de svenska foderanläggningarna under hösten 2022 för att intervjua chaufförer och provta kulbilsekipagen som transporterar ut fodret till gårdarna för salmonella.

Salmonella påvisades på två av de 93 provtagna foderbilsekipagen. De positiva proven var samlingsprov från utlopp på utblås med tillhörande skydd. Det var samma typ av salmonella som tidigare påvisats i miljön där bilarna varit och visar på att smitta i miljön kan kontaminera utrustning som hanteras där.

I samtalen med chaufförerna framkom det att det finns ett fåtal gårdar med hygieniska brister såsom smutsiga körvägar och mycket produktspill runt fodersilos. Kan hygienen på dessa gårdar höjas minskas risken att de slangar som används för att fylla foder från lastbilen till fodersilo ute på gårdarna förorenas och att smuts dras runt mellan gårdarna.

6 rekommendationer

  • En låg risk kan bli ännu lägre om foderbranschen följer de sex rekommendationerna från rapporten.
  • Ställ högre krav på rena körvägar. En ren lastbil är en smittfri bil.
  • Minimera slangdragning. Många slangar ger högre risk än få.
  • Slangar och även lock/skydd för utblåsrör ska rengöras noga. Speciellt om de blivit förorenade av gödsel eller varit i en miljö där salmonellasmitta finns.
  • Ställ krav på gårdarna att underhålla fodersilos och ha bra hygien kring dem.
  • Inga kalvhyddor och andra djur nära fodersilos och foderbilens transportväg.
  • Följ upp av avvikelser och återrapportering från chaufförerna. Lyssna på de som varit på plats.