Förändrad verksamhet för Distriktsveterinärerna i norra Lappland

Förändrad verksamhet för Distriktsveterinärerna i norra Lappland

Foto: Aron Andersson

Den 1 mars 2019 stänger smådjursverksamheten i Gällivare. Distriktsveterinärernas personal kommer att utgå från Kiruna med mer fokus på produktionsdjur, hästar och beredskap.

Enligt Petra Lindh, klinikchef Norra Lapplands praktikområde, innebär inte förändringen någon risk för djurhälsan.

– De djurägare som har smådjur i Gällivare kommer fortsatt att ha god tillgång till veterinärvård. Det finns flera privata aktörer i Gällivare som erbjuder både förebyggande friskvård, kirurgi och akutsjukvård. Alla djurägare kan dessutom också även fortsättningsvis ha en nära kontakt med Distriktsveterinärerna. Vi känner oss därför trygga med att det är rätt beslut att lägga ett större fokus på vår beredskap och fältverksamhet i området, säger hon i ett pressmeddelande från Distriktsveterinärerna.

Svårt att hitta veterinärer

Anledningen till förändringen är att det varit svårt att rekrytera personal till Distriktsveterinärerna i Gällivare.

– Vi har under en längre period haft bemanningsbrist i Gällivare och vi ser stora utmaningar med att låta ett fåtal anställda dela på den arbetsbelastning som det blir med både mottagning för smådjur på dagtid, och det beredskapsuppdrag vi har dygnet runt, året runt. Bristen på kliniskt verksamma veterinärer är stor i hela Sverige, även inom den privata sektorn, säger Christoffer Källman, regionchef för Distriktsveterinärerna i region nord.

Positiva konsekvenser

Distriktsveterinärerna samlar nu sin personal för området i Kiruna, något som bidrar till positiva konsekvenser för såväl djurägarna som för personalen. Personalgruppen kommer att utökas, vilket ger ökade möjligheter att i fältverksamheten jobba med både förebyggande hälsovård och akutsjukvård. Dessutom ska verksamheten ses över. Det blir en kvalitetssäkrad första linjens vård inom hela området som omfattar allt från bemötande, tillgänglighet, behandling, sammanhållna vårdprocesser till ledning och styrning.

– Samtidigt som vi prioriterar samverkan med de privata aktörerna kan vi nu alltså fokusera mer på vår fältverksamhet. Dessutom kan vi utveckla verksamheten. Nedläggningen i Gällivare kan därför i slutänden generera förbättringar för både djurägarna och vår personal, avslutar Petra Lindh.