FVE: “Förbud av godkända antimikrobiella medel kommer att orsaka djurs lidande och äventyra folkhälsan”

FVE: “Förbud av godkända antimikrobiella medel kommer att orsaka djurs lidande och äventyra folkhälsan”

EU:s nya djurhälsoförordning tillåter reservation av specifika antimikrobiella medel för endast mänskligt bruk. Men i en motion som har föreslagits av Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet kommer dessa antimikrobiella medel att förbjudas helt för användning till djur, utan undantag för individuella behandlingar eller med någon hänsyn tagen till skillnaden mellan smådjur och husdjur. Detta, skriver FVE, skulle i hög grad äventyra djurs hälsa, välfärd och till och med folkhälsan.

Från FVE:s håll uppmanas därför veterinärer i hela Europa att be Europaparlamentets ledamöter rösta mot ”denna farliga motion”. Redan i slutet av augusti 2021 har fler än 230 000 veterinärer och djurägare undertecknade det tyska veterinärförbundets upprop mot detta långtgående förbud mot antibiotika.

I början av september träffades en grupp från FVE med syftet att samordna åtgärderna riktade mot Europaparlamentets ledamöter (samt journalister och allmänheten) för att övertyga dem om att rösta mot resolutionsförslaget som kommer att läggas fram av Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet den 13 september. Alla parlamentsledamöter måste rösta i motionen den 13 september. Omröstningen kräver absolut majoritet (353 av 705 röster).

FVE har tillsammans med bland annat djurhälsoindustri, foderindustri, jordbrukare, animalieproducentföreningar fortsatt sin kampanj för att förmå parlamentsledamöter att motsätta sig motionen och anta den delegerade akten “för att bevara hälsan och välfärden för alla djur”.

Läs mer om vilka åtgärder FVE har vidtagit och vad du som veterinär kan göra här.

Bakgrund:

Från FVE:s håll välkomnades EU-kommissionens delegerade akt om kriterierna för att utse vilka typer av antibiotika som ska reserveras för behandling av infektioner hos människor som en One Health-insats baserad på vetenskapliga bevis från European Medicines Agency (EMA), EFSA, OIE och WHO. Den motion som EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet antog (38 röster för, 18 emot och 22 nedlagda röster) den 13 juli 2021 motsätter sig EU-kommissionens delegerade akt.