Häst avlivad efter att ha drabbats av EHV-1

Häst avlivad efter att ha drabbats av EHV-1

Ett stall i Östra Göinge, Skåne, har isolerats efter att en häst har drabbats av EHV-1. Hästen fick avlivas efter att mycket snabbt ha insjuknat.

Den drabbade hästen som fanns på en inackorderingsverksamhet på en gård i Östra Göinge i Skåne insjuknade först med feber. Först misstänkte man att den fått kolik och den behandlades också för det. Men när hästen sedan blev akut sämre med snubblig gång och neurologiska symtom kördes den till Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg.

Det berättar stallägaren Reeni Källström för Hippsons reporter Ida Röök.

Hästen fick senare avlivas på Specialisthästsjukhuset i Helsingborg då provsvaren visade att den hade drabbats av EHV-1, även kallat virusabort.

– Den här hästen har stått hos oss i tre månader utan att visa några symtom. Det känns helt fruktansvärt, vi har gråtit så mycket, säger Reeni Källström till Hippson.

Nu har man vidtagit stränga åtgärder på gården, där det alltså i nuläget finns ett tjugotal hästar. Ytterligare en häst i stallet har insjuknat men ska nu vara på bättringsvägen.

Reeni Källström är orolig för sina fem dräktiga ston och är kritisk till att hon ”i princip lämnats helt ensam med att ta reda på hur hon ska agera i det pressade läget”.

– Jag har själv fått söka information och det känns riktigt jobbigt. Vår gårdsveterinär har ställt upp med råd men annars har ingen, som länsveterinären till exempel, hört av sig. Jag och min sambo sliter nästan dygnet runt här nu för att ta temp på alla hästar och sköta allt, säger hon till Hippson.

Enligt Reeni Källström har de andra hästägarna ställt upp över förväntan och de hjälps åt.

– Jag är så glad att jag har mitt stallgäng, de har förstått allvaret i detta och hjälper varandra så mycket de bara kan. Det här känns som rysk roulette, man bara väntar på att nästa häst ska bli sjuk, säger hon..

Lotta Berg, länsveterinär i Skåne, bekräftar för Hippson att det rör sig om EHV-1:

– Det är en anmälningspliktig sjukdom och vårt ansvar är i första hand att gå ut med information till länets veterinärer och till smittskyddsinfo via travet. Sedan är det den behandlande veterinären som har ansvar för att komma med råd kring hur smittspridningen ska hanteras.