Insekter odlas för att bli människomat

Insekter odlas för att bli människomat

Foto: yod77/stock.adobe.com

I Orsa i Dalarna har Sveriges första industriella produktion av insekter som ska bli mat för människor kommit igång. Än så länge är maten förbjuden för människor men grundarna tror att insekterna kommer att bidra till att lösa flera stora samhällsproblem.

I fabriken i Orsa lever tusentals larver och skalbaggar, staplade i grå lådor längs väggarna. Tanken är att dessa insekter ska bli mat. Inte bara foder till djur, som redan sker i dag, utan till människor.

– Vi använder insekternas konverteringsförmåga för att skapa högkvalitativa livsmedel från avfall och restprodukter, genom en process med väldigt små klimatavtryck. Larverna innehåller fullvärdigt protein med alla aminosyror, en massa vitaminer, antioxidanter, mineraler och dessutom kitin som är väldigt bra för vår tarmflora, säger Nils Österström som är en av personerna bakom satsningen till tidningen ETC.

Enligt hans kollega Bertrand Giorgi är det helt naturligt att äta insekter. Till skillnad från den skräpmat som vi äter i dag och som dessutom bidrar till klimatkrisen.

I väntan på förändrad lagstiftning säljer företaget sina produkter som djurfoder. Så fort det blir lagligt kommer de att kunna expandera i rask takt.

– Redan nu har vi fokus på att utöka produktionen, vi låter larverna bli till skalbaggar för att de ska lägga nya ägg. Varje livscykel kan vi dubblera antalet 50 gånger vilket ger oanade möjligheter, säger Nils Österström till ETC.

Enligt ETC menar FN:s livsmedelsorgan FAO att insekter kan fylla en viktig funktion i framtiden i takt med att antalet människor ökar. En mjölmask eller syrsa ger nämligen nästan precis lika mycket fullvärdigt protein som nötkött, ungefär 25 gram per hundra gram kött. Men det krävs betydligt mindre foder, vatten och utrymme för att föda upp ett kilo ätbart kött från insekter. Från ett kilo foder går det att få 100 gram nötkött, men hela 590 gram kött från syrsa.

Insektsbönderna tänker sig i första hand att deras larver ska komma ut på marknaden som ett mjöl med 88 procent protein.

Läs hela artikeln här