En av de röster som hörs i årets kampanj är från ett stall i Dalarna där ett allvarligt kvarkautbrott nyligen inträffade. I centrum står den unga hästen Zantoz, som inte överlevde sjukdomen.

– Han var bara två år. Det gick så fort. Vi gjorde allt vi kunde, men kvarkan vann, säger en av hästägarna i en av kampanjens filmer.

I filmerna får man följa hästägare, veterinärer och forskare som beskriver både förlopp och känslor kring smittan, och varför det är så viktigt att skydda hästarna i tid.

– Vi vill visa verkligheten. Kvarka är inte bara en “förkylning” – det är en dödlig sjukdom som kan slå hårt och snabbt, säger Lisa Chröisty från SLU, som har producerat kampanjfilmerna tillsammans med kunskapssajten HästSverige.

Vaccination avgörande för att stoppa smittan

SVA står bakom kampanjen och betonar att vaccin är den enskilt viktigaste åtgärden för att stoppa spridningen. Trots detta är det fortfarande för få hästar i Sverige som vaccineras mot kvarka.

– Vi ser en positiv utveckling när det gäller isoleringsrutiner och hygien i stall, men den avgörande pusselbiten saknas fortfarande: att fler hästägare väljer att vaccinera, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.

Sjukdomen kan också föras in i stall via till synes friska hästar, så kallade tysta smittbärare – något som gör det ännu viktigare att alla hästar har ett grundskydd i form av vaccin.

En vecka för kunskap och handling

Kampanjen Stoppa kvarkan, som pågår 5–11 maj, är en del av den internationella Strangles Awareness Week. Under veckan släpps nya filmer dagligen i sociala medier med #stoppakvarkan, och SVA:s kampanjsida uppdateras med fakta, råd och stöd för hästägare.

– Vi hoppas att berättelserna från verkligheten får fler att tänka efter. Kvarka är något alla hästägare borde ta på största allvar. Med vaccin kan vi rädda liv, säger Lisa Chröisty.

Bildtext: Zantoz blev bara två år innan han dog till följd av kvarka. Se filmerna om utbrottet i hans stall i årets kampanj Stoppa kvarkan.

Fakta om kampanjen
  • Arrangör: SVA i samarbete med HästSverige
  • Syfte: Öka kunskapen om kvarka och öka antalet vaccinerade hästar
  • När: 5–11 maj 2025
  • Sjukdomen: Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi
  • Internationellt namn: Strangles Awareness Week
  • Mer info: sva.se/stoppakvarkan