Ny forskning om hot mot lantbrukare

Ny forskning om hot mot lantbrukare

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning. Det skriver Gröna Arbetsgivare på sin webbplats.

Studien visar att djurproducenter upplever allt från störningar och åverkan från en oförstående och oförsiktig allmänhet via myndighetskritik, negativ mediabevakning om uppfödning och köttkonsumtion och påhopp i sociala medier till stölder, intrång, sabotage, hot och våld riktad såväl mot företaget i sig som mot lantbrukaren, familjen och anställda.

– Många fall av det som beskrivs är rent polisiära ärendet och bör således polisanmälas, men hat och hot tär på både arbetsgivare och arbetstagare och kan kraftigt påverka den psykosociala arbetsmiljön. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på hur det påverkar arbetstagarna men också hur man själv påverkas. Det här är ett växande problem i samhället som vi måste ta på allvar, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare.

17 procent har någon gång blivit personligen utsatta för djurrättsaktivister, en kränkning som enligt Gröna Arbetsgivare kan sätta djupa spår under lång tid. Även om majoriteten inte själva drabbats så visar studien att 42 procent av lantbrukarna känner någon som har blivit utsatt.

Studien visar också att:

  • Oron för att själv bli angripen är utbredd och påverkar arbetsglädje, motivation och framtidstro.
  • Många oroar sig för att deras barn ska drabbas negativt, inte bara av aktivisternas agerande utan också av den allmänna negativa debatten i media om djurproduktion.
  • Många lantbrukare upplever ett otillräckligt stöd från samhället till de som drabbas av brott på landsbygden.
  • Få drabbade anmäler, bland annat för att man inte tror att det ska leda till någon åtgärd.

Studien har genomförts av Stiftelsen Lantbruksforskning och har skickats till 10 000 lantbrukare varav 4000 har svarat.