Regionala skillnader vid val av antibiotika

Regionala skillnader vid val av antibiotika

Foto: Walter Cicchetti / Adobe Stock

I Sverige behandlas endast 12 av 100 mjölkkor någon gång under året med antibiotika. Oftast med penicillin som är mer gynnsamt ur resistensutvecklingssynpunkt jämfört med annan antibiotika. Det finns sannolikt potential att öka andelen penicillin ytterligare.

Generellt sett är behandlingsincidensen med antibiotika hos svenska mjölkkor låg, endast 12 av 100 kontrollanslutna mjölkkor behandlades med antibiotika under 2019. Totalt handlade 75 procent av dessa om behandling vid juverinflammation.

Vid majoriteten av behandlingarna (88 procent) används penicillin, men regionalt sett varierar andelen behandlingar med penicillin mellan länen.

De antibiotika som används utöver penicillin är framförallt sulfonamider och trimetoprim som i vissa län används i upp till 13 procent. Majoriteten av användningen av sulfonamider och trimetoprim görs vid behandling av kliniska mastiter. Andra antibiotika som används är tetracykliner (mellan 0 och 11 procent beroende på län) och antibakteriella kinolonderivat (mellan 0 och 8 procent beroende på län). Både tetracykliner och antibakteriella kinolonderivat är antibiotika man ska vara restriktiv med att använda då risken för utveckling av antibiotikaresistens är större för dessa preparat jämfört med om man använder penicillin.

– Sverige ligger mycket lågt i användning av antibiotika och det är glädjande att penicillin, som utvecklades redan på 50-talet, fortfarande kan användas bland svenska kor. Men jag skulle gärna se att andelen penicillin var ändå högre och där det är möjligt ersätter annan antibiotika, säger Ann Nyman, Utveckling djurhälsa, Växa Sverige.

Läs hela texten här.