SLU utvecklar ny metod för att påvisa resistens hos spolmaskar

SLU utvecklar ny metod för att påvisa resistens hos spolmaskar

Foto: Valeriy Ivashchenko/stock.adobe.com

I ett forskningsprojekt som finansieras med medel från SLU Framtidens djur, natur och hälsa utvecklas nu en ny metod för att snabbt och enkelt ta reda på resistensstatus för läkemedel mot spolmask hos häst och kunna behandla därefter.

Infektion av spolmask är ett relativt vanligt problem hos föl och unghästar som förutom att påverka tillväxten och orsaka kolik också kan orsaka dödsfall. Samtidigt finns ett problem med ökande läkemedelsresistens hos spolmask hos föl både i Sverige och resten av världen. Det skriver Lena Karlsson på ATL:s webb.

I dag undersöks läkemedelsresistens hos spolmask genom att räkna antalet ägg i avföringen före och efter avmaskning. Att samla in träck för provtagning innebär mycket jobb för hästägaren.
– Det är ganska mycket jobb om man har en gård med många föl som går ute i beteshagar eller på lösdrift. För den existerande metoden (FECRT) krävs två träckprover med 14 dagars mellanrum för varje individ, säger Frida Martin, doktorand vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU, till ATL.

Enligt ATL innebär den nya metoden att parasitäggen renas fram ur avföringen och att äggen sedan får utvecklas till larver. Dessa behandlas sedan i laboratoriet med olika läkemedel och larvernas rörlighet mäts med ett laserinstrument. Genom att studera resultatet kan man anpassa behandlingen mot spolmasken utifrån resistensstatus.

Läs mer på ATL.nu

 

TECKEN PÅ SPOLMASK
Spolmasken, Parascaris equorum, är hästens största inälvsparasit och infektion på föl och unghästar är inte ovanligt i stuterimiljö. Spolmasken är vit, spolformad och blir vanligtvis 10-20 centimeter lång. Föl som infekterats med spolmask kan visa symptom som hosta, näsflöde, raggig päls, hängbuk och försämrad tillväxt. Stora angrepp av spolmask i tarmar kan ge kraftig kolik eller att tarmar spricker och resulterar i dödsfall.

Källa: SVA