Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till sju nya forskningsprojekt

Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till sju nya forskningsprojekt

Foto: callipso88 / Adobe Stock

Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till sju nya forskningsprojekt, varav fyra svenska och tre samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Projekten är inom områdena veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap samt samhällsvetenskap och humaniora. Det skriver Stiftelsen Hästforskning på sin webbplats.

Två av de fem projekten inom veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap berör inälvsparasiter. I det ena ska forskarna fortsätta att utveckla ett vaccin och det andra handlar om resistens mot maskmedel. De andra projekten handlar om ny diagnostik för virusinfektioner, ett om så kallat ”wobbler syndrom” hos unghästar och ett om tygel- och tömtryck hos travhästar.

Inom området samhällsvetenskap och humaniora beviljas ett projekt vars syfte är att fördjupa förståelsen för hur hästnäringens ekonomiska betydelse kan beskrivas och visualiseras på mikronivå med hjälp av konsumtionsdata och produktionsdata för både Sverige och Norge. Det andra handlar om ridlärares instruktioner till elever och ska ge ny kunskap om pedagogik och inlärning.

Mia Adler Westholm, vikarierande forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning, menar att det är ett tufft jobb för beredningsgrupperna att välja mellan många bra ansökningar.

– Vi är lite extra glada i år för att vi fått in så många bra samverkansprojekt mellan länderna. Alla de utvalda projekten kommer ha stor betydelse för hästarna och hästnäringen i både Sverige och Norge, säger hon på Hästforskning.se

Nya projekt som tilldelas anslag
Anatomisk beskrivelse av den nevro-sentrale synchondrosen: strukturen som kan forklare cervical vertebral stenotisk myelopati (”wobbler”) på unge hester (Kristin Olstad, NMBU och Bjornar Ytrehus, SLU)

Från negativ till positiv – Ny diagnostik för identifiering av etiologi vid okända virusinfektioner hos häst (Anne-Lie Blomstrand, SLU)

Läkemedelsresistenta spolmaskar – nya metoder för kontroll och övervakning av resistenta parasiter (Eva Tydén, SLU)

Tömtryck hos varmblodiga travare: kör vi med trasiga bromsar? (Elke Hartmann, SLU)

Möjlig formulering av ett vaccin mot Strongylus vulgaris (Caroline Fossum, SLU)

Fördjupad förståelse och visualisering av samhällsekonomiska effekter av hästnäringen: Utökad modell för hästnäringen i Sverige och Norge (Tobias Heldt, Högskolan Dalarna och Grete Stokstad, NIBIO)

Ryttarkänsla i praktiken – hur man undervisar ryttare (Anna Byström, SLU och Sigrid Lykkjen, NMBU)

Se alla projekt som tilldelas anslag här.