Initiativet är en del av projektet Baltic One Health One Plan (BALTOHOP), finansierat av NordForsk under Nordiska ministerrådet. Arbetet är främst inriktat på human- och veterinärsektorerna, men även miljösektorn är inkluderad. Ett annat syfte är att stärka de nordiska ländernas eget arbete genom det erfarenhetsutbyte projektet ger.

Problemet med antibiotikaresistenta bakterier berör många delar av samhället; hälso- och sjukvård, folkhälsa, veterinärmedicin, djurhälsa, livsmedel, yttre miljö och forskning. För att bli effektiva behöver åtgärderna samordnas, både nationellt och internationellt.

– I Sverige har vi arbetat med frågorna länge och sedan 2012 har vi en samverkansgrupp med representanter för 25 olika myndigheter och organisationer som tillsammans arbetar mot antibiotikaresistens Det är erfarenheter vi gärna delar, menar Michael Ladegaard Jensen på Jordbruksverkets djurhälsoenhet.

Den globala antibiotikaveckan, World Antimicrobial Awareness Week, uppmärksammar den växande utmaningen med antibiotikaresistens och lyfter fram möjliga lösningar. Sverige är en förebild på området, med lägst antibiotikaanvändning för djur inom EU och en låg förekomst av resistenta bakterier. Trots detta ökar problemen, både nationellt och globalt.

Projektet Baltic One Health One Plan (BALTOHOP) handlar om att:

  • ge stöd till Estland, Lettland och Litauen för att upprätta en nationell samverkansfunktion mellan myndigheter och andra relevanta aktörer, liknande de samverkansfunktioner som finns i de nordiska länderna
  • ge stöd till respektive land så att länderna kan ta fram och genomföra sina nationella One Health – handlingsplaner mot antimikrobiell resistens
  • ge human- och veterinärsektorn färdigheter och verktyg för en ansvarsfull användning av antibiotika som ett led i att förebygga, begränsa och hantera antimikrobiell resistens
  • verka för att i linje med EU:s Östersjöstrategi utöka det samarbete som omfattar miljösektorn, både nationellt och med de nordiska partnerländerna.
  • utveckla nya insikter och tillhandahålla data, resultat och erfarenheter som gör det möjligt för Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet att stärka sina insatser mot antimikrobiell resistens ur ett globalt hälsoperspektiv.
  • Bildtext: Projektgruppen från projektet Baltic One Health One Plan (BALTOHOP) samlade på Statens Serum Institut i Danmark.