Växtämne hämmade antibiotikaresistens hos mastitbakterier
En egyptisk laboratoriestudie visar att thymoquinon, ett ämne från svartkummin, kan hämma effluxpumpar hos Staphylococcus aureus-isolat från kor med kronisk mastit. Flera av isolaten var multiresistenta, och thymoquinon visade en liknande effekthöjande verkan som den kända effluxhämmaren verapamil.
Publicerad 2025-05-13

Antibiotikaresistens hos S. aureus är ett välkänt problem vid mastitbehandling, inte minst i kroniska fall. I den aktuella studien analyserades mjölkprover från 67 kor med kronisk mastit i Sharkia-provinsen i Egypten. Bakterier kunde isoleras i 16 prover (24 %), och alla visade hög resistens mot flera vanliga antibiotika – däribland cefepim och azitromycin (87,5 %).
TQ hämmade effluxmekanismer
Forskarna testade effekten av thymoquinon (TQ) från svartkummin (Nigella sativa) med både klassiska känslighetstester (MIC och zonhämning) och två metoder för att påvisa effluxpumpsaktivitet: etidiumbromid-cartwheel (EtBr CW) och ackumuleringsanalys med fluorometri.
TQ visade effluxpumpshämmande egenskaper hos flera isolat, med en effekt i nivå med verapamil – en etablerad effluxhämmare. Samtidigt noterades en stor variation mellan isolat, vilket tyder på genetiska skillnader i uttryck och reglering av effluxgener.
”Thymoquinonens roll som effluxhämmare varierade mellan isolat, men var tydlig hos flera av dem”, skriver forskarna.
Praktisk tillämpning kräver förbättrad biotillgänglighet
Även om TQ visar lovande egenskaper i laboratoriemiljö är dess praktiska användning ännu begränsad. De flesta isolat i studien hade MIC-värden långt över thymoquinonets maximala blodkoncentration vid oral dosering. Forskarna pekar därför på nanoformuleringar som en framtida väg för att förbättra upptag och effekt.
Studien är ett exempel på hur växtbaserade substanser kan få en roll som adjuvanter vid antibiotikabehandling, särskilt genom att hämma resistensmekanismer snarare än verka direkt bakteriedödande.
Hela artikeln finns att läsa här.
Vad är effluxpumpar?
Effluxpumpar är proteiner i bakteriens cellmembran som aktivt pumpar ut ämnen, inklusive antibiotika, ur cellen. De bidrar till antibiotikaresistens genom att minska den intracellulära koncentrationen av läkemedlet.
Många multiresistenta bakterier, såsom S. aureus, har flera olika effluxpumpsgener och effluxpumpshämmare (EPI:er) kan blockera denna mekanism och därigenom återställa antibiotikans effekt. Växtbaserade ämnen som thymoquinon undersöks just nu som potentiella naturliga EPI:er.