Glädjande nog kunde inga gener för antibiotikaresistens påvisas.

– Det innebär att sjuka grisar i Sverige kan förväntas svara bra på antibiotikabehandling, säger forskarna bakom projektet. Studien visar också att SVA:s diagnostikmetoder för att identifiera APP fungerar mycket väl.

APP är en bakterie som kan orsaka elakartad lungsjuka hos grisar i alla åldrar, men det är framför allt slaktsvin som drabbas. I dagsläget finns 19 kända serotyper av bakterien, där vissa är mer aggressiva än andra.

Sjukdomen kan diagnosticeras genom bakterieodling och artbestämning med hjälp av den moderna MALDI-TOF-tekniken. Man kan även använda blodprov för att mäta förekomsten av antikroppar.

Behandlingen består av antibiotika. Men eftersom det saknas vaccin för vissa serotyper är det viktigt med tidig diagnos och rätt behandling. Även andra bakterier, som Pasteurella multocida och Glaesserella parasuis, kan orsaka liknande luftvägsproblem hos grisar.

Projekt med fokus på bättre behandling och smittskydd

Studien är en del av projektet ”Elakartad lungsjuka i Sverige 2023 – är diagnostiken adekvat?”. SVA-forskarna ville fördjupa kunskapen om bakteriefamiljen Pasteurellaceae och utvärdera om rutindiagnostiken behöver anpassas.

Syftet är att säkra effektiva behandlingar, korrekt antibiotikaanvändning och rätt smittskyddsåtgärder, exempelvis vaccination.

Studien visar tydligt att APP hos svenska grisar i princip uteslutande utgörs av serotyp 2 (APP2). Det är goda nyheter, eftersom det underlättar diagnos och behandling.

Alla isolat som analyserades i studien var av denna serotyp. Resultaten bekräftar att APP2 är den dominerande varianten i Sverige.

Så genomfördes studien

Totalt ingick 35 grisar med luftvägsinfektion från 21 olika besättningar i Sverige. Proverna togs under perioden januari 2022 till januari 2024. Bakterier isolerades och jämfördes både genom SVA:s befintliga diagnostik och med modern helgenomsekvensering. Alla prover visade sig tillhöra serotyp 2.

Dessutom jämfördes dessa isolat med tidigare sekvenserade bakteriestammar – tre APP2, en APP8 från grisar och en APP7 från vildsvin. Resultaten visade att de svenska isolaten är mycket nära besläktade. Det tyder på en stabil och tydligt avgränsad bakteriestam i landet. Detta framgår tydligt av den genetiska kartan där de svenska proverna grupperas inom en och samma sektion.

Stärkt framtid för grisarnas hälsa

Projektet, som finansierades av SVA:s forskningsfond, ger starkt stöd för att både behandling och diagnostik av elakartad lungsjuka hos svenska grisar fungerar väl.

Att inga antibiotikaresistenta gener hittades är särskilt positivt. Både för djurens hälsa och för det fortsatta arbetet med ansvarsfull antibiotikaanvändning inom svensk djurhållning.

Sammantaget bidrar studien till ett tryggare och mer hållbart svenskt lantbruk, där djuren får rätt diagnos i tid – och behandling som faktiskt fungerar.

Texten är skriven av Märit Andersson/SVA.