Ny kunskap hjälper veterinärer att upptäcka våld i hemmet
Se Sambandet tillsammans med Svenska Djurskyddsförening (SDF) ger nu ut det första svenska utbildningsmaterialet om sambandet mellan våld mot kvinnor/partner, barn, äldre och djur. Ett material som vänder sig direkt till veterinärer och djurhälsopersonal. Under senare år har allt fler uppmärksammat sambandet mellan våld mot kvinnor/partner, barn, äldre och djur. En viktig aktör har dock […]
Se Sambandet tillsammans med Svenska Djurskyddsförening (SDF) ger nu ut det första svenska utbildningsmaterialet om sambandet mellan våld mot kvinnor/partner, barn, äldre och djur. Ett material som vänder sig direkt till veterinärer och djurhälsopersonal.
Under senare år har allt fler uppmärksammat sambandet mellan våld mot kvinnor/partner, barn, äldre och djur. En viktig aktör har dock saknats; veterinärerna. Nu har Se Sambandet tillsammans med Svenska Djurskyddsförening bestämt sig för att ändra på detta och ger ut det första svenska utbildningsmaterialet om sambandet mellan våld mot kvinnor/partner, barn, äldre och djur och som vänder sig direkt till veterinärer och djurhälsopersonal. Materialet har hämtat inspiration från engelska The Link Group, som bland annat består av veterinärer som arbetet med frågor om sambandet i drygt 15 år. Det har också tagits fram en föreläsning som går att boka för klinikerna.
Veterinärer och annan djurhälsopersonal får i sin utbildning ingen kunskap om sambandet och inte heller om NAI (Non-Accidental-Injuries), alltså skador efter påfört våld till skillnad från skador efter olyckor. Det vill Se Sambandet och SDF nu råda bot på. Forskning visar också att våldsutsatta besöker veterinärkliniker men utan kunskap om NAI riskerar djuren att inte uppmärksammas.
Se Sambandet och SDF ser fram emot en kunskapshöjning hos dessa yrkesgrupper och att det kan leda till att fler utsatta djur och människor upptäcks och kan få stöd.
– Veterinärer och djurhälsopersonalens fokus ska självklart alltid vara djuren, säger Therese Lilliesköld på Se Sambandet, men samtidigt bör man veta i vilket sammanhang som våldet utförs och ha kontaktuppgifter på kliniken så att kunden själv kan söka stöd och hjälp.
– Kanske kan man ingå i den lokala kvinnofridssamverkan, säger Lillemor Wodmar på SDF.