Endast 38 % av veterinärer upplever en god arbetsmiljö 

Endast 38 % av veterinärer upplever en god arbetsmiljö 

Stock.adobe.com

Det råder en omfattande brist på veterinärer i Sverige vilket har en ökande negativ påverkan på djurskyddet. För att hitta lösningar på problemet behöver vi undersöka hur omfattande bristen är och hur arbetssituationen för veterinärer ser ut.

Från Sveriges Veterinärförbund anser man att staten bör agera som en föredömlig arbetsgivare och har begärt ett nytt möte med landsbygdsminister Peter Kullgren för att diskutera akuta åtgärder, utöver de långsiktiga förslag som finns i djursjukvårdsutredningen.

– Att öka antalet veterinärer på kort sikt är inte möjligt, men arbetsbelastningen kan minska genom exempelvis ökade stödfunktioner, minskad administration och rimliga förväntningar från djurägare, säger Eleonor Fredler, veterinär och förbundsordförande i Sveriges Veterinärförbund.

En bättre arbetsmiljö är också viktig för att behålla personal i branschen, men uttalanden som ”jag arbetar deltid för att hinna med heltid” och ”jag börjar känna panik för detta, det är inte värt att förlora mina barns uppväxt” ska inte behöva förekomma.

En medlemsundersökning som genomfördes av Sveriges Veterinärförbund i början av 2023 visade att endast 38 % av yrkesverksamma veterinärer anser sig ha en god arbetsmiljö, och endast 35 % anser sig hinna med direkt patientarbete inom sin arbetstid. En hög andel av respondenterna har varit sjukskrivna eller funderar på att byta arbetsplats eller lämna yrket helt.

– Enligt SACO:s rapport om livslöner är löneutvecklingen för veterinärer dålig, vilket bidrar till problemet. Det är dock viktigt att påpeka att lön inte ska kompensera för en dålig arbetsmiljö, säger Magnus Rosenquist, docent SLU och förbundsdirektör för Sveriges Veterinärförbund.

Nedan följer delar av resultatet från den arbetsmiljöenkät Sveriges Veterinärförbund genomfört februari–mars 2023.

Av de yrkesverksamma anställda veterinärer som besvarat enkäten är det:

  • Endast 38 % som anser sig ha en god arbetsmiljö
  • Endast 35 % som anser sig hinna med det direkta patientarbetet inom sin arbetstid
  • Endast 21 % som anser sig hinna med det administrativa arbetet inom sin arbetstid

 

Våra medlemmar beskriver ofta problem med att hinna med patienter och/eller administration inom ordinarie arbetstid:

  • 31 % arbetar deltid på grund av arbetsbelastning
  • 27 % har varit sjukskrivna senaste 12 månaderna
  • 36 % funderar på att byta arbetsplats (51% för statligt anställda klinikveterinärer)
  • 26 % funderar på att lämna yrket helt

 

I hög utsträckning upplever veterinärer att de i sin yrkesutövning, delvis eller helt, inte kan agera på det sätt som de själva uppfattar som det moraliskt rätta på grund av:

  • Organisatoriska orsaker 48 % (57 % för statligt anställda klinikveterinärer)
  • Brist på stöd från arbetsgivare 33 % (43 % för statligt anställda klinikveterinärer)
  • Brist på kompetensutveckling 35 %
  • Bristande befogenheter 30 %
  • Ekonomiska orsaker 57 %
Sveriges Veterinärförbund uppmanar till diskussioner om möjliga åtgärder för att lösa problemen med veterinärbristen i Sverige och förbättra arbetsmiljön för veterinärer. Vidare analys av medlemsundersökningen kommer att delges för att ge en mer heltäckande bild av situationen.