För femte året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund i samband med den internationella blodgivardagen. Nominerade hundar från hela Sverige deltog, men det var den sjuåriga engelska springer spanieln Sören som tog hem titeln.

Utmärkelsen Årets blodgivarhund anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från kliniker i hela landet har nominerats och den 13 juni, dan innan den internationella blodgivardagen, korades vinnaren. Sören, en engelsk springer spanielhane från Hjorthagen blev juryns val och fick gästa TV4 Nyhetsmorgon.

– Det känns jätteroligt att Sören fått den fina titeln Årets Blodgivarhund och på så sätt kunna uppmärksamma fler på att hundar precis som vi människor kan vara blodgivare. Sören är lite av tryggheten själv vid blodtappningar. Han hoppar snabbt upp på bordet, lägger sig på sidan och ligger stilla under den tid som blodtappningen sker. Sen kommer den goda belöningen – korven! säger Sörens matte Silja Hagström.

Att komma till Bagarmossens djursjukhus är något Sören verkligen gillar och han kollar direkt efter tjejerna i blodgivarteamet, Carro och Gizela. Sörens fina arbete som blodgivare är lite av en vinn-vinn situation.

– Samtidigt som Sören ges möjlighet att rädda andra hundars liv, så får vi också veta att Sören är frisk och mår bra. Har man en hund som är lugn och väger mer än 25 kilo tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare. Det är en viktig insats som räddar liv.

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Sörens engagemang och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

Tillsammans med sin matte har Sören till och med åkt tillbaka till Stockholm från semestern på Gotland för att lämna blod. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på många hundar, vilket gör honom till en riktig hjälte. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering:

Sören är en trogen blodgivare som ställer upp i alla lägen, och har till och med tagit sig in till djursjukhuset från Gotland för blodgivning. Sören är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sina år som blodgivare lämnat blod 16 gånger och därmed bidragit till att ha räddat många hundliv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod.