Med missionen att förbättra hälsan hos djur, människor och miljön samlas årligen medlemmarna i SVEPM, Society for veterinary epidemiology and preventive medicine, för att utbyta erfarenheter och föra forskningen framåt. Om två år är det SVA:s och SLU:s tur att vara värdar.

Det anrika sällskapet samlar veterinärer, biologer och virologer, men även ekonomer, beteendevetare och matematiker som arbetar förebyggande med djurhälsa i gränslandet mellan vetenskap och policy.

SVA och SLU har fått det prestigefyllda uppdraget att stå som värdar för den konferens som ska hållas 2024. Ann Lindberg, som idag är generaldirektör på SVA, har även en bakgrund som professor och statsepizootolog på myndigheten och har tidigare varit president i SVEPM.

– Inom SVEPM diskuteras djurhälsofrågor utifrån många olika perspektiv. Epidemiologi handlar ju om att förstå sjukdomars effekt på populationsnivå, hur de kan förebyggas, och vilka konsekvenser de har, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det är uttalat multidisciplinärt och den kunskap som tas fram utgör ofta underlag för olika beslut om sjukdomshantering. SVEPM är en tongivande och eftertraktad konferens att hålla så det är en fjäder i hatten för Sverige och Uppsala att få möjlighet att arrangera mötet 2024. Jag ser fram emot att visa upp SVA, SLU och Uppsala för kollegor från hela världen, säger Ann Lindberg.

Fernanda Dórea är epidemiolog på SVA och medlem i SVEPM kommittén sedan 2018. Hon är nu på SVEPM 2022 i Belfast där årets konvent hålls.

– Inte förrän för några dagar sedan togs beslut om att årets konvent i Belfast skulle bli av fysiskt. Att inte kunna mötas och diskutera i samma rum har begränsat utbytet för alla de senaste två åren. Uppsala är en fantastisk stad och det kommer förstås vara betydligt roligare att kunna planera för att två-, trehundra deltagare kan ses på plats än ett digitalt event. Jag ser fram emot att börja planera när jag kommer hem, säger Fernanda Dórea från Belfast.

SVEPM 2023 kommer att hållas i Toulouse, Frankrike.

Läs mer om SVEPM här!

Hela artikeln finns att läsa här!