Webbinarium: Obehandlad dryckesmjölk

  • In Artikel
  • February 12, 2024
  • 37 Views
Webbinarium: Obehandlad dryckesmjölk

Stock.adobe.com

Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk) bjuder in till två webbinarium om obehandlad dryckesmjölk för att få kunskap kring metoder som kan användas för att säkerställa opastöriserad mjölks livsmedelssäkerhet.

Metoderna är beprövade och praktiseras av mjölkproducenter i Nordamerika och Europa. I Eldrimners pilotprojekt under 2022–2023 har de testats och utvärderats på fem mjölkgårdar under ledning av veterinär och epidemiolog Catharina Berge.

Dessa hygieniska produktionsmetoder är praktiskt genomförbara och kostnadseffektiva för mjölkproducenterna som i projektet också genomgick utbildning i allt från biosäkerhet till mjölkhygien. De upprättade en liknade riskanalys som HACCP och genomförde en mikrobiologisk provtagning av all mjölk vilken kan göras innan försäljning av obehandlad mjölk för konsumtion.

22 februari

  • Med: Anna Catharina Berge, Berge Veterinary Consulting, Belgien och Birgitta Sundin, Branschansvarig mejeri och projektledare, Eldrimner
  • Målgrupp: Veterinärer och andra intresserade
  • Forum: Zoom
  • Datum: Torsdag 22 februari kl. 12.30-13.15 + 15 minuter frågestund
  • Anmälan: Senast 20 februari

4 mars

  • Med: Anna Catharina Berge, Berge Veterinary Consulting, Belgien och Birgitta Sundin, Branschansvarig mejeri och projektledare, Eldrimner
  • Målgrupp: Veterinärer och andra intresserade
  • Forum: Zoom
  • Datum: Måndag 4 mars kl. 15-15.45 + 15 minuter frågestund
  • Anmälan: Senast 1 mars

Läs mer här: Obehandlad dryckesmjölk (eldrimner.com). Här finns bland annat referat från föreläsningar på Særimner 2023 med forskare i ämnet.