Egyptisk oststudie visar på vikten av livsmedelssäkerhet
En egyptisk studie publicerad i Egyptian Journal of Veterinary Sciences (2025) visar att mjuka färskostar kan innehålla Shiga-toxinförande Escherichia coli (STEC) med zoonotisk potential. Även om resultaten gäller lokalt producerade ostar, visar det på vikten av mejerihygien och folkhälsa som är relevanta också i ett svenskt sammanhang.
Publicerad 2025-10-29
Forskargruppen analyserade 150 prover av fyra olika osttyper – karish, tallaga, feta och processad ost – som såldes i Egypten. E. coli påvisades i 36 procent av karish-proverna och i 24 procent av tallaga-proverna. Elva av isolaten tillhörde patogena STEC-serotyper, bland annat O78, O103 och O145.
Flera av bakteriestammarna bar generna stx1, stx2 och eaeA, vilka är kopplade till allvarliga zoonotiska infektioner hos människa. Särskilt tydligt var sambandet mellan bakteriehalter och ostar som producerats i småskalig, icke-licensierad mejeriproduktion.
Författarna varnar för att dessa produkter kan utgöra en risk för både konsumenter och personer i livsmedelskedjan. De lyfter behovet av tydligare kontroll av mejerihygien och märkning, särskilt för produkter som tillverkas utanför industriell skala.
Att ta upp en studie från Egypten i Svensk Veterinärtidning kan vid första anblick verka långsökt, men det är intressant hur den illustrerar hur veterinärmedicin och folkhälsa möts i livsmedelssäkerheten. Inte minst här hemma finns ett växande intresse för småskalig ostproduktion, ibland med opastöriserad mjölk.
Den egyptiska studien påminner om att mikrobiologiska risker inte är geografiskt bundna, utan påverkas av hantering, kylkedja och produktionshygien. Den visar också på en vikten av att följa upp livsmedelsburna zoonoser ur ett One Health-perspektiv, där hygien, produktion och konsumentskydd är delar av samma kedja.
Källa:
El-Shazly AM, Shabana AI, Abd El-Rahman AM et al. Escherichia coli that Produces Shiga Toxins: Prevalence and Possible Risk in Soft Cheese. Egyptian Journal of Veterinary Sciences. 2025;56(9):2085–2092. doi:10.21608/EJVS.2024.276598.1913.