VETERINÄRKONGRESSEN 2019: FRAMTIDENS VETERINÄRMEDICIN

Årets veterinärkongress kommer att bjuda på många spännande nyheter och som vanligt ett program fullspäckat av intressanta kurser, seminarier och föredrag. Veterinärkongressen riktar sig som alltid till veterinärer inom alla olika grenar av yrket, men nytt för i år är samarbetet med RAID. Tack vare det har kongressen
möjlighet att samla fler deltagare än någonsin och det kommer att finnas program för både veterinärer och djursjukskötare samt studenter.
Totalt  finns det sju olika program att välja bland. Förutom fort- och vidareutbildningar utgör veterinärkongressen en svårslagen möjlighet att träffa utställare och kollegor, utbyta erfarenheter och knyta nya kontakter.  Det kommer bland annat att finnas get together, key note speakers och en kongressmiddag med underhållning av en stor artist. Allt kommer finnas under ett och samma tak! Varmt välkomna!

PRACTICAL INFORMATION – EXHIBITORS

Kära utställare, Här hittar du viktig information om ditt deltagande som utställare på
Sveriges kongress för veterinärmedicin 2019, 26-28 september, Stockholm, Sverige. Se till att du läser informationen noggrant.

SÅ HÄR GÖR DU

Här har du möjlighet att boka monter för Swedish Veterinary Kongress 2019. Klicka på knappen ovan.

INFÖR KONGRESSEN

Waterfront Congress Center ligger vägg i vägg med Centralstationen mitt i Stockholm. Byggnaden inhyser ett Radisson Blu-hotell där du som kongressdeltagare kan få förmånligt pris.

FÖRELÄSARE & PROGRAM

Fullständigt program med tider och talare kan du hitta längre ner på sidan.

ANMÄL DIG IDAG!

Här kan du anmäla dig till Veterinärkongressen 2019. Klicka på knappen ovan.


STOLT SAMARBETSPARTNER

FAQ

VAR HÅLLS KONGRESSEN I ÅR? Stockholm Waterfront Congress Center
VEM ARRANGERAR KONGRESSEN? Sveriges Veterinärförbund
VILKA DATUM ÄR KONGRESSEN? 26-28 september 2019 (med Get together torsdag kväll)
ÄR DET NÅGOT TEMA I ÅR? Ja! Framtidens veterinärmedicin.
VEM SKA JAG KONTAKTA OM JAG HAR NÅGRA FRÅGOR? Det går bra att höra av sig till  Monika Erlandsson på mejl: monika.erlandsson@svf.se


RESA & BOENDE

Här hittar du adress och praktisk information inför ditt besök.

Det blir inte mycket enklare än så här. Stockholm Waterfront Congress Centre är beläget mellan Stockholm Central och Stadshuset. Härifrån tar du dig enkelt till Stockholms attraktioner och fascinerande kulturutbud, trendiga restauranger, pulserande nattliv och förstklassig shopping.

Byggnaden inhyser ett Radisson Blu-hotell där du som kongressdeltagare kan få förmånligt pris.
Klicka på bokningslänken här eller kontakta hotellets bokning på tfn 020 – 238 238 och uppge bokningsreferens VETKON. Vill du uppgradera till annan kategori än de standardrum som ingår går det bra att ringa.

Stockholm Waterfront Congress Centre
Nils Ericsons Plan 4
Stockholm, Sweden


KONGRESSPROGRAM

Programmet för Veterinärkongressen 2019 hittar du här!

Fullständigt program med tider och talare finns om du klickar vidare på knapparna nedan.


Höstens stora fest

Efter en intensiv dag är det skönt att smälta alla intryck i gott sällskap i festlig miljö. Varmt välkomna till en kongress där maten, drycken och festen är lika noggrant planerade som programmet.

På årets veterinärkongress är det inte bara programmet som håller världsklass. Redan när man kliver genom dörrarna på Stockholm Waterfront Congress Center möts man av en atmosfär som andas lika mycket passion som professionalism.

Ambitionen att allt är möjligt och att minsta detalj har betydelse märks i allt från den spektakulära byggnaden till fredagens bankettmeny, komponerad av förstklassiga råvaror och riktigt bra svenskt kött. Trerättersmiddagen serveras tillsammans med noga utvalda viner och rivstartas av The Sugar Collective, Sveriges kanske peppigaste dansgrupp. Den höga energinivå följs upp av kvällens värd: tv-profilen Henrik Johnsson som lotsar oss genom kvällens program.

Förutom att bjuda på prisutdelningen av Årets veterinär kommer han både kora vinnaren av Sveriges Veterinärförbunds fototävling och auktionera ut de fina fotografierna.

Kvällens party kickas igång efter desserten av Eric Saade och hans band och fortsätter långt in i natten med kvällens DJ i Blå baren. Låt festen börja!

eric_vit
NIK_6658
Henrik Jonsson

VETERINÄRMEDICIN 2.0 – HÄST

Innehåll:
Antibiotika.
– Resistensläge, nya ab i pipe-line? Alternativ till ab?
– Användning av ab i samband med kirurgi
– Modern sårvård. nya metoder, alternativ till ab-behandling

Bilddiagnostik
– Ny bilddiagnostik (forskning, ny utrustning)
– Senaste inom bilddiagnostik och osteoartrit

Osteoartrit
– Senaste forskningen, biomarkörer mm. Ny diagnostik. Hur kan man omsätta den till klinisk verksamhet
– Olika ledbehandlingar, vilka är bäst? Gamla beprövade cortisonet eller de nya som stamceller, IRAP m.fl

FÖRELÄSARE HÄST

Margareta Uhlhorn

Dipl ECVDI på Bilddiagnostiska Kliniken UDS, SLU

Peter Clegg

Professor of Equine Orthopaedics, MA VetMB, PhD CertES DipEVCS MRCVS

HUSDJURSSEKTIONEN

Att se individen i framtidens besättning

Wendela Wapenaar, Clinical Associate Professor in Cattle Health and Epidemiology vid Nottinghams universitet, som är engagerad, motiverad och som jobbar med att inkorporera forskningsresultat i praktiken är inbokad. Hon kommer prata bl. a. på temana “Veterinary Medicine 2.0 – Future requirements and opportunities for the veterinary practitioner”, och “Bridging the gap between practice and science – best practice guidelines”.
Utöver detta kommer programmet handla om hur vi möter djurens behov i framtiden, vaccinering, biosäkerhet, digital teknik – många delar med kalven som modell och med internationella perspektiv.

Det kommer också finnas parallellprogram för gris och ett för alpacka och hobbyhöns.

FÖRELÄSARE HUSDJURSSEKTIONEN

wendelawapenaar

Wendela Wapenaar

Clinical Associate Professor in Cattle Health and Epidemiology vid Nottinghams universitet

Theresa L. Ollivett

DVM, PhD, DACVIM (Large Animal)

SEKTIONEN FÖR VETERINÄR FOLKHÄLSA

Nya och nygamla livsmedel och risker

VFH:s program kommer behandla insekter, odlat kött och vilt som livsmedel – vilka möjligheter och risker finns. På programmet finns även livsmedelssäkerhet ifråga om Campylobacter och multiresistenta bakterier – hur har situationen utvecklas och hur bemöter vi den. Till sist tar vi även upp frågor om nya och nygamla slaktmetoder samt om fusk i livsmedelskedjan.

FÖRELÄSARE FÖRSÖKSDJUR

Shwan Kareem

Årets veterinär 2018, Stadsveterinär, Miljöförvaltningen/Livsmedelskontrollen

SMÅDJURSSEKTIONEN

Hud- och rekonstruktiv kirurgi

FÖRELÄSARE SMÅDJUR

Maria Dimopoulou

Dipl ECVS, specialist i kirurgi hund och katt,
Universitetsdjursjukhuset, SLU, Uppsala

Vicky Lipscomb

Dipl ECVS, Associate professor of small
animal surgery, RVC, London, UK

FÖRSÖKDJURSSEKTIONEN

Planning, construction and management of animal facilities.

FÖRELÄSARE FÖRSÖKSDJUR

Neil Lipman

Director of the Research Animal Resource Center på
Memorial Slaon Kettering Cancer Center, New York

STUDENTSYMPOSIUM

FÖRELÄSARE STUDENTSYMPOSIUM

Stefan Einhorn

På veterinärkongressen kommer professorn och författaren Stefan Einhorn föreläsa om bemötande, hur man ger svåra besked och hur vi ska vara mot varandra för att uppnå en positiv arbetsmiljö. Han kommer också inviga oss i den viktiga konsten att vara snälla.

Mats Ericson

Mats Ericson är stressforskare och styrelseordförande för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Han har långvarig erfarenhet som både chef och facklig förtroendeman och kommer att prata om olika former av stress, återhämtning och medicinskt beslutsfattande under påfrestande förhållanden.

INSPIRATION X 3

Vissa föreläsare har förmågan att skapa en energi i rummet som inte lämnar någon oberörd. Sådan är Frida Boisen. Som föreläsare trollbinder hon publiken med sitt engagemang och driv. Samtidigt som hon är positiv och personlig är hon retoriskt fulländad och får med sig publiken på ett unikt sätt.

När det kommer till vardagsinspiration för jobbet är det ingen som slår Christina Stielli på fingrarna. Få om några kan motivera, inspirera och ge verktyg för en bättre arbetsdag som hon.

– Jag blandar skratt med djupaste allvar. Sätter tummen på välbekanta dråpliga situationer på en arbetsplats och belyser vikten av eget ansvar och tar dig med in i den spännande forskningen om hur vi kan klara av livet lite lättare, säger hon.

Som specialister på 3D-printing inom läkemedelsbranschen tar Cellink dig med på en resa in i framtiden. Lyssna och fascineras över vad som är möjligt redan i dag och vilka möjligheter som ligger öppna framför oss.

FridaB

Frida Boisen:

inspirationsföreläsare

Frida Boisen är programledaren som brinner för berättande som berör. Hon är en av landets mest efterfrågade talare och konferencier och är ständigt aktuell med sina uppmärksammade krönikor, böcker och som ledande digital expert.
CS_13

Christina Stielli:

inspirationsföreläsare

I Christina Stielli föreläsningar ligger stor vikt vid den egna individens valmöjligheter för att förhålla sig till situationer som uppstår i livet. Hon har skrivit flera böcker och har en bakgrund som marknadschef, försäljningschef och projektledare.
BG1-830x398

CELLINK:

inspirationsföreläsare

Cellink etablerades som det första bioink-förtaget i världen. Idag är de världsledande när det kommer till att designa och kommersialisera bioprint-tekniken. Cellinks innovationer gör det möjligt för forskare att skriva ut organ och vävnader för ändamål som spänner över läkemedelsindustrin  med hjälp av 3D-skrivare.

POSTERABSTRACTS - INBJUDAN ATT INSÄNDA FORSKNINGSSAMMANDRAG

Veterinärer och forskare inom veterinärmedicin inbjuds härmed av VMRs sektioner att lämna in sammandrag av forskningsresultat (abstract) till Veterinärkongressen
27-28 september 2019.

Bidragen kommer att granskas och författarna meddelas under juni månad om bidragen är accepterade för posterpresentation. Postrarna står uppställda under hela kongressen och möjlighet ges till ultrakort muntlig presentation (så kallad posterpitches). Bästa poster av dessa utses genom omröstning och prisbelönas.

Sammandraget kan skrivas på svenska eller engelska och får vara max 350 ord exklusive författarnamn och rubriker. Även redan publicerade forskningsresultat kan accepteras, dock måste hänvisning till tidigare publikation inkluderas.

Maila ditt bidrag senast 1 juni till Fanny Jönsson och ange vilken sektion som du anser är relevant för ditt bidrag (försöksdjur, husdjur, häst, smådjur eller veterinär folkhälsa).


Shwan Kareem, stadsveterinär i Stockholm och Årets Veterinär 2018.

VEM BLIR ÅRETS VETERINÄR 2019?

Nu är det dags att nominera Årets Veterinär 2019. Vem är din favorit? Någon som är full av kunskap och alltid finns till hands med råd och stöd? Någon som har kommit på hur man driver en klinik hållbart? Eller kanske någon som har gjort en framstående insats som riktat ljuset mot yrket.

För åttonde året i rad utlyser VeterinärMagazinet priset Årets Veterinär. Liksom förra året kommer priset att delas ut i samband med kongressmiddagen på Veterinärkongressen, alltså fredagen den 27 september.

SÅ HÄR NOMINERAR DU:

Mejla din nominering till info@veterinarmagazinet.se. Skriv max 1 000 tecken inklusive mellanslag och ange Årets veterinär 2019 i meddelanderaden. Kom ihåg att lämna dina egna och den nominerades kontaktuppgifter!
Din kandidat ska uppfylla åtminstone ett av de kriterier som beskrivs här nedan.
Skicka helst också med en digital bild på den person du nominerar (det räcker med en lågupplöst).

Vi behöver din nominering senast den 1 juni 2019.

HÄR ÄR KRITERIERNA:

I år kommer Årets Veterinär kommer att utses utifrån tre kriterier. Vinnaren ska uppfylla ett, två eller tre av dem. Så här lyder de:

Årets Veterinär är en kollega som:
… är särskilt framstående inom sitt område och därmed synliggör veterinärens viktiga arbete i samhället. Och/eller:
… tänker långsiktigt hållbart, både när det gäller djurhälsa och miljö. Och/eller:
… är en god kollega, generös med sin kunskap och ger sig tid att dela med sig av den.


TÄVLING! FOTA FÖR VÄLGÖRENHET

Inför Veterinärkongressen i september drar Svensk Veterinärtidning igång en fototävling på temat Våra vackra djur. Förutom att de tio bästa bidragen publiceras i Svensk Veterinärtidning kommer de också tryckas i storbildsformat och visas upp på ett vernissage under årets veterinärkongress. Vinnaren kommer att utses av en jury under kongressen och samtliga bilder kommer att säljas på auktion. Inkomsterna från auktionen kommer oavkortat gå till Veterinärer utan gränser.

Tävlingsregler:

För att du ska få vara med och tävla med din bild finns det några regler att förhålla sig till. Bilden måste:

• Föreställa ett eller flera djurslag, svenska eller exotiska.
• Vara tillräckligt högupplöst för att kunna tryckas i stort format (ca 50 x 70 cm).
• Vara tagna av dig. När du deltar ger du ditt medgivande till att bilderna får användas av Svensk Veterinärtidning och av Sveriges Veterinärförbund.
• Du får anmäla fler bidrag.

Fototävlingen är nu stängd för i år!