God strålsäkerhet men också brister hos hästveterinärer

God strålsäkerhet men också brister hos hästveterinärer

Stock.adobe.com

Det råder generellt en god strålsäkerhet hos landets hästveterinärer som använder röntgen. Men det har också upptäckts mindre brister i många verksamheter, bland annat när det gäller underlag och rutiner för att skydda arbetstagare. 

Strålsäkerhetsmyndigheten bedriver tillsyn av tillståndspliktiga verksamheter inom veterinärröntgen, vilket omfattar bland annat användning av portabel utrustning för röntgenundersökningar av hästar. Nu har myndighetens enhet för tillsyn av patienter och arbetstagare sammanställt resultaten från de inspektioner av hästveterinärer som utförts under perioden september 2021 till maj 2022 för att bedöma om verksamheten bedrivs på ett strålsäkert sätt enligt gällande krav.

Överlag ser strålsäkerheten bra ut och veterinärverksamheterna har goda rutiner för att skydda medarbetare från onödig strålning. Inom vissa verksamheter ser Strålsäkerhetsmyndigheten förbättringspotential, främst inom områdena strålskyddsorganisation, kompetens, kvalitetssäkring och arbetsrutiner.

En av de brister som upptäckts vid inspektioner är att vissa veterinärverksamheter implementerar dokumentation som inte är anpassade för verksamheten eller inte verkar stämma överens med den utrustning som används. Det kan vara skriftliga rutiner och dokumentation som har tagits från en standardiserad mall istället för att utformas utifrån verksamhetens egna behov och förutsättningar.

Vissa brister förekommer

–  En del verksamhetsutövare är inte heller insatta i den dokumentation som tillhandahålls av den strålskyddsexpert de anlitat. Många av verksamheterna har anlitat samma strålskyddsexpert och använder samma dokumentmall. Vi har sett att det här leder till att vissa av de brister som vi påtalat följs upp på ett bra sätt, men åtgärderna implementeras då även på andra verksamheter som kanske inte har behov av samma rutiner och dokumentation, säger Richard Holzwarth, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

De brister som upptäcktes och i vissa fall ledde till förelägganden har ofta med dokumenterade rutiner och underlag för skydd av arbetstagare att göra, exempelvis hur man säkerställer att ett blyförkläde fortfarande är dugligt som skydd mot strålning efter en viss tid och hur detta dokumenteras.

Efter att ha analyserat inspektionerna bedömer SSM att det behövs fortsatt tillsyn av landets hästveterinärer för att främja strålskyddet.