Högriskområden för fågelinfluensa inrättas

  • In Artikel
  • November 27, 2023
  • 39 Views
Högriskområden för fågelinfluensa inrättas

Bild: Jordbruksverket

Jordbruksverket har den 27 november beslutat att upprätta högriskområden i delar av södra Sverige för att minska risken för spridning av fågelinfluensa. I högriskområdena gäller särskilda regler för de som håller fjäderfän och andra fåglar.

Utbrott av fågelinfluensa ökar i flera länder i Europa. Det är nu extra viktigt att skydda tamfåglar från kontakter med vilda fåglar och att tänka på goda smittskyddsrutiner på alla gårdar med fjäderfän, men även hos hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap.

Beslutet om vilka kommuner som räknas som högriskområden baseras bland annat på historiska data som visar var i landet som riskerna för smittspridning generellt är högre.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Djurägare har ansvar för att alltid ha bra smittskyddsrutiner för att skydda sina fåglar från smitta. Det är också viktigt att du som djurägare alltid tar kontakt med veterinär vid kliniska symtom, avvikelser i produktion eller ökad dödlighet bland fjäderfän och andra fåglar i fångenskap som skulle kunna tyda på fågelinfluensa.

Erfarenheter i Sverige visar att risken för utbrott kan vara hög trots att fjäderfän hålls inomhus. Därför är det viktigt att även förhindra den indirekta kontakten med vilda fåglar.

Kommuner som berörs av högriskområdet

De kommuner som ligger inom högriskområdet, och där särskilda regler gäller, är:

  • Blekinge län – Samtliga kommuner: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby, Sölvesborg.
  • Gotlands län – Gotlands kommun.
  • Hallands län – Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm
  • Kalmar län – Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.
  • Skåne län – Samtliga kommuner: Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge.
  • Västra Götalands län – Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.
  • Östergötlands län – Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.