Veterinärmedicinsk kunskap med rötter i jorden
I år firar Sveriges veterinärutbildning 250 år – och med det aktualiseras även de vetenskapliga rötterna, där kunskap om medicinalväxter länge utgjorde grunden för farmakologin. En ny artikel om etnoveterinärmedicin i Nakhchivan i södra Kaukasien visar att denna typ av kunskap fortfarande lever – och kan bidra till framtida läkemedelsutveckling.
Publicerad 2025-06-10

I en omfattande studie publicerad i Journal of Veterinary Medical Science (publicerad 24 maj 2025) har forskare dokumenterat hur lokala veterinärer och djurägare i Nakhchivan Autonomous Republic (en del av Azerbajdzjan) använder 217 olika växtarter från 68 familjer för att behandla sjukdomar hos får, getter och nötkreatur. De vanligaste indikationerna var gastrointestinala besvär, parasitsjukdomar, hudåkommor och sårskador.
Artikeln är en av få i sitt slag och ger en inblick i hur traditionell veterinärmedicin fortfarande används parallellt med modern behandling. Flera av de växter som nämns har redan beskrivna bioaktiva ämnen med antibakteriell, antiparasitär eller antiinflammatorisk effekt . Något som gör att kunskapen kan fungera som inspiration till ny forskning. Särskilt inom ramen för One Health och arbetet med att minska antibiotikaanvändning.
För svenska veterinärer är artikeln kanske inte direkt kliniskt tillämpbar, men den erbjuder ett värdefullt perspektiv. Hur används växtbaserad behandling i praktiken, hur bevaras lokal kunskap – och hur det ibland är just i det lilla sammanhanget som nya idéer kan ta form. Det väcker också frågan om hur mycket av vår egen traditionella veterinärkunskap som dokumenterats – och vad som riskerar att gå förlorat.
Läs artikeln i sin helhet här. Laddas ner som pdf.
Kort om studien
- Område: Nakhchivan Autonomous Republic (Azerbajdzjan)
- Antal växtarter: 217 (tillhörande 68 växtfamiljer)
- Djurslag: Får, getter, nötkreatur
- Vanliga indikationer: Magtarmbesvär, parasitsjukdomar, hudproblem, sår
- Metod: Intervjuer med djurägare och veterinärer, botanisk klassificering, farmakologisk analys